ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Италианци искат да ни съдят заради поръчка за военен кораб

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Италианската компания " Финкантиери " е пробвала да заведе дело пред Върховния административен съд (ВАС) поради поръчката за многофункционален модулен патрулен транспортен съд. Това оповестява нейният прокурист юрист Методи Методиев в публично писмо, разпратено до медиите.

В писмото се споделя, че делото е заведено поради " груби нарушавания по избора на реализатор на поръчката ". Но италианците показват, че Върховен административен съд отхвърля да образува дело с претекст " национална сигурност " - по този параграф държавните решения не подлежат на правосъден надзор, аргументират се от съда съгласно " Финкантиери ".

Заради това, италианците са подали сигнал и до Народното събрание и се оплакват, че към момента не са качени на формалния уебсайт на Народното събрание входирани въпроси към министъра на защитата и вицепремиер Красимир Каракачанов. Въпросите били входирани на 30 октомври.Защо е това неодобрение - " Финкантиери " споделя, че в процедурата тяхната оферта била най-високо оценена по точки по параметрите " цена ", " механически параметри ", " индустриално съдействие с локалната промишленост ", само че компанията не била препоръчана за реализатор на поръчката.

И прибавя, че сигнали за нарушавания по процедурата на компанията са пратени до премиера Бойко Борисов, до министъра на защитата Красимир Каракачанов и до междуведомствената работна група, само че отговор по този начин и не е получен.Съобщението от италианската корабостроителница идва единствено часове преди предстоящото на следващия ден съвещание на министерския съвет, на което ще бъде прегледан проектодоговора с класираната преди всичко немска корабостроителница Lurssen.

Договорът е за 984 млн. лв. с Данък добавена стойност. Maritime.bg пък напомня, че неведнъж от военното ведомство обявиха, че и двата патрулни кораба ще бъдат издигнати в българска корабостроителница, която ще бъде подизпълнител на немската Lurssen.В средата на октомври Красимир Каракачанов съобщи във Варна, че се прави опит за бойкот на плана, с който ще се обезпечат 2 от нужните най-малко 4 многофункционални кораба. Той посочи, че зад това стоят ползите на политическа партия, само че без да я посочва.

Според " Капитал ", едно от известните имена на Движение за права и свободи Четин Казак беше юрист на " Финкантиери ", която е класирана на второ място в наддаването - загатва се дали няма напън от тази страна за поръчката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР