Факт е, че у нас хората с увреждания продължават да

...
Факт е, че у нас хората с увреждания продължават да
Коментари Харесай

БСП: Хората с увреждания у нас продължават да са дискриминирани

Факт е, че у нас хората с увреждания не престават да са дискриминирани заради липса на налична среда в  публични и жилищни здания, транспортни средства, достъп до правосъдие  и други. Това се показва в декларация на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “, прочетена от парламентарната естрада от Георги Гьоков, осведоми „ Дарик “.
Вече 30 години след измененията те  не са получили заслужен живот за тях и за околните си,  добави Гьоков. По думите му в България не се събира публична статистика за хората с увреждания. 
Националният център за публично здраве и разбори дава информация, че годишно над 3 хиляди деца и над 50 хиляди пълнолетни " се вливат " в редицата на хората с увреждания, тъй като   по този начин са се произнесли експертните комисии,  заяви Гьоков. Той добави, че съгласно други източници хората с открити увреждания у нас са над   500 хиляди, а през 2022 година към 9 хиляди лица с увреждания  и възрастни хора живеят в 161 профилирани институции. 

Хората с увреждания са най-голямото малцинство в света, само че, за разлика от множеството малцинствени групи, тази е с " отворено участие " - всеки от нас може когато и да е да стартира " членуването си " в нея, било то заради акцидент, заболяване, напреднала възраст или по друга причина, означи Гьоков. Той заяви, че по оценка на  СЗО над 1 милиарда души, което е 15 на 100 от популацията на света , имат увреждане, като едвам 5 на 100 от тези увреждания са вродени, а съгласно Световната банка 20 % от най-бедното население на планетата е с увреждане. 

В Европейски Съюз 87 млн. души имат някакъв тип увреждане, като повече от 50 на 100 от тях смятат, че са жертва на дискриминация, а 41 на 100 не могат да покрият непредвидено зародили разноски, добави Гьоков.
През 1992 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира 3 декември за Международен ден на хората с увреждания. На този ден в целия свят се провеждат събития, напомнящи, че е нужна ефикасна смяна в изискванията на живот за хората с увреждания, съобщи Гьоков и добави, че това е и ден за поддръжка на достолепието, правата и добруването им.
Идеята да бъде маркиран подобен ден е да бъде подкрепена полемиката за свободния, самостоятелен живот на тези хора и за тяхното пълноправно присъединяване в обществото, уточни депутатът. Той означи, че няма публично призната формулировка за увреждане или за човек с увреждане, макар че такива опити са правени.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР