Facebook обяви днес, че планира да пусне в обращение собствена

...
Facebook обяви днес, че планира да пусне в обращение собствена
Коментари Харесай

Криптовалутата на Facebook ще се казва Libra. Пускат я в обращение догодина

Facebook разгласи през днешния ден, че възнамерява да пусне в обращение лична криптовалута - Libra.

" Планираме да пуснем валутата през 2020 година ", разгласи компанията.

Трансакции с либра ще могат да се вършат благодарение на услугите Фейсбук Messenger и WhatsApp, а също по този начин и посредством разработвано в момента особено приложение.

По думите на представители на компанията, да се направи превод на цифрова валута ще е толкоз просто, колкото и " да се изпрати текстово известие на телефона ".

Функционирането на новата валута ще се основава на технологията блокчейн - децентрализирана база данни, устройство за предпазване на информация, което не е включено в общия сървър.

Фейсбук се е свързал с 28 сътрудници в разположената в Женева Асоциация " Либра ", която ще ръководи новата цифрова валута, съгласно маркетинг материали и изявленията с управителни лица от компанията, представени от Ройтерс.

Миналата седмица в. " Уолстрийт джърнъл " осведоми, че редица от най-големите американски корпорации, в това число Visa, Mastercard, PayPal и Uber възнамеряват да вложат по 10 милиона $ в основаването на консорциум, който " ще ръководи криптовалутата ", основана от Фейсбук, посочи ТАСС.

Фейсбук сътвори и филиал, наименуван Calibra, който ще предлага цифрови портфейли, които да резервират, изпращат и харчат криптовалутите Libra.

Calibra ще бъде обвързвана с платформите за изпращане на известия на Фейсбук - Messenger и WhatsApp, които към този момент се радват на над милиард консуматори.

Името Libra е въодушевено от римски мерни единици за тегло, астрологическия знак за правдивост и френската дума за независимост, сподели Дейвид Маркъс някогашен изпълнителен шеф на PayPal и управлявал на плана за Фейсбук.

" Свобода, правдивост и пари е тъкмо това, което се опитваме да вършим тук ", твърди Маркъс, представен от Ройтерс.

От Фейсбук оповестиха, че Либра ще е без значение ръководена и зад нея ще стоят действителни активи, което да пречи на внезапни скокове и спадове в цената на криптовалутата, съобщи Би Би Си.

Компанията добавя, че ще предложи и спомагателни услуги за хората и бизнеса като заплащане на сметки с натискане единствено на един бутон, пазаруване на чаша кафе посредством сканиране на код или возейки се на градския превоз с мобилния телефон без потребността от пари в брой или билет. От Фейсбук настояват, че тези транзакции ще костват доста малко или нищо, само че въпреки всичко ще вземат дребна комисионна за заплащанията, осъществени през нейната платформа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР