Facebook иска да отвори технологичен хъб в Китай, но азиатската

...
Facebook иска да отвори технологичен хъб в Китай, но азиатската
Коментари Харесай

Китай спря технологичния хъб на Facebook

Facebook желае да отвори софтуерен хъб в Китай, само че азиатската страна анулира утвърждението на инвестицията

Още по тематиката
Как софтуерните колоси изгубиха ореола си

След абсурда с Фейсбук водачите в технологиите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "
20 апр 2018
Китай - от копирай до иновирай

Страната се трансформира в самобитна лаборатория за софтуерни открития, което води до неминуем конфликт със Съединени американски щати
20 апр 2018 Успехът на Фейсбук с откриването на дъщерна компания в Китай беше прекомерно къс. Само ден откакто калифорнийската компания получи позволение да сътвори нов софтуерен център в източната провинция Джъдзян, Китай промени решението си, оповестява New York Times.

В продължение на няколко часа договорката беше вписана в формален уебсайт на китайското държавно управление. По-късно обаче документите бяха свалени, а вести към инвестицията на Фейсбук - цензурирани в медиите в страната.

Анонимен източник, осведомен със обстановката, твърди пред New York Times, че разрешението към този момент е анулирано и дъщерна компания няма да се открива. Източникът не отхвърля изцяло опциите на Фейсбук въпреки всичко да пробие на китайския пазар, само че възможностите били извънредно дребни.

Според анонимния източник казусът бил в връзката сред управляващите на локално и национално равнище. Докато компанията на Марк Зукърбърг е получила утвърждение от управата в Джъдзян, Администрацията за киберпространство в Китай не е била известена.

Недоразумението демонстрира компликациите, които интернационалните интернет компании изпитват в опитите си да навлязат на най-големия онлайн пазар по брой консуматори в света. Това е и следващият опит от страна на Фейсбук да прекрачи границата на Китай, откакто обществените платформи и приложения на компанията са неразрешени от китайското държавно управление.

Но и други софтуерни колоси се пробват да пробият в Китай. По-рано тази година Гугъл, чиято търсачка е блокирана от 2010 година, отвори трети офис в Шънджън. Другите два офиса на компанията са в Пекин и Шанхай. През последната година Apple изтри стотици приложения от китайския си магазин в опит да отговори на условията на управляващите.

Прибързана наслада

" Отдавна сме изявили интерес в Китай ", разяснява представител на калифорнийската компания, представен от Financial Times, когато договорката към момента се смяташе за сполучлива. Той добави, че отделят нужното време, " разбирайки и изучавайки Китай по разнообразни способи, в това число по какъв начин китайски експортьори и разработчици употребяват нашата платформа ".

Липсващите към този момент публични документи, удостоверени от Националната кредитна осведомителна система (National Enterprise Credit Information Publicity System), които са били видени от Reuters, гласят, че инвестицията на Фейсбук е на стойност 30 млн. $.

Целта на обществената мрежа е посредством софтуерния център да се поддържа връзка с китайски разработчици и стартъпи макар налаганата цензура. Затова и мястото за хъба не е инцидентно – в столицата на Джъдзан - Ханджоу, се намират редица софтуерни компании, както и електронният търговец Alibaba.

Мястото, посочено в документите като офис на компанията, е било посетено от китайски медии в сряда, само че сегашните наематели са отрекли да знаят нещо по случая.

Жертва на смяна в политиката

Едно от обясненията за протичащото се съгласно английския Guardian е поради промяната на властта в Администрацията по киберпространство. През 2014 година Марк Зукърбърг посрещна в Калифорния тогавашния шеф на администрацията Лу Уей, проговори му на мандарин и даже позираха за камерите до книги с речи на китайския президент Си Дзинпин. Миналата година обаче избухна корупционен скандал и Лу Уей беше свален от поста.

Малко оптимизъм

В Китай Фейсбук е неразрешен от 2009 година, когато сепаратисти използваха платформата, с цел да провеждат митинги. WhatsApp беше единствената относително свободно работеща платформа на Фейсбук в Китай, само че през септември предходната година и това приложение беше блокирано от управляващите. Напоследък компанията на Марк Зукърбърг се пробва да навлезе още веднъж на пазара, като продава реклама на китайски компании, които търсят достъп до международните пазари, и даже се приказва, че се оглежда за офис пространства в азиатската страна.

Въпреки всички опити създателят на Фейсбук призна, че " ще мине много време ", преди компанията да може да навлезе на китайския пазар. В подкаст изявление за Recode Зукърбърг изясни, че не съществува " досег " сред настояванията на интернет колоса и условията на китайските управляващи. " Трябва да намерим решение, което дава отговор на правилата и желанията ни, само че и със законите там, тъй като другояче нищо няма да се случи ", добави той.

Дори и Фейсбук да желае да пусне ново приложение в Китай, най-вероятно ще се нуждае от обособен лиценз. Още по-трудно ще е да пусне платформа от рода на обществените мрежи или тип услуга за известия, тъй като тогава ще се водят договаряния за равнището на сигурността и събирането на персоналните данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР