Езикът на тялото издава дори възрастните, когато шикалкавят и не

...
Езикът на тялото издава дори възрастните, когато шикалкавят и не
Коментари Харесай

Очи забити в пода, ръце под масата: 5 признака, че детето ви мами

Езикът на тялото издава даже възрастните, когато шикалкавят и не споделят истината, да не приказваме за малчуганите.

Експертът по кинезика (науката за жестовете и изражението на лицето) Дарън Стантън разказа как по държанието на детето да познаем, че лъже.

Ръцете крият устата

Ако детето ви споделя своя версия на събитията и по-късно прикрива устата си с длан, това значи, че се пробва да спре идващите си думи, които могат да издадат истината. Това е импровизиран и един от най-честите жестове - като че ли то крие непотребна информация, която е на път да излезе нескрито и ще има (според детето) пагубни последствия.

Отговаря неотложно на въпроси

Ако към момента не сте приключили фразата и към този момент сте чули отговора, би трябвало да внимавате. Като предписание децата постоянно обмислят отговорите си. Ако отговорът пристигна незабавно, може би детето желае да скрие нещо.

Например, стремително „ да “ на въпроса дали към този момент си е измил зъбите, значи, че най-вероятно е не запомнил да го направи. Значи сте го изненадали и то не е имало време да намерения за отговора ”,  казва Дарън Стантън.

Гледа в пода

Липсата на зрителен контакт също може да “издава “ лъжата. И децата, и възрастните заобикалят да гледат в очите събеседника си, когато се срамят или крият нещо.

„ Като деца постоянно са ни казвали: „ Не те ли е позор да ме гледаш в очите след такова нещо! Нние също непрестанно го повтаряме на децата си,  “ изяснява Стантън.



Снимка: Getty Images

Крие ръцете си

В логиката на психиката съществува понятието „ жест с отворена длан ". Това е симптом на доверие към събеседника. Децата, които се пробват да ви излъгват, крият ръцете си, да вземем за пример, под масата, в случай че диалогът е по време на вечеря. Те също може да въртят приборите в ръце или да си играят с хранат, споделя психологът.

Неволно трансформира гласа си

Ако детето споделя истината, речта му ще бъде ясна, с естествена гримаса и жестове. Дете, уловено в неистина, ще промени интонацията, може да приказва по-бързо или с по-висок глас и да прави повече гримаси.

Мона Василева / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР