Езерото Моно в Калифорния е странно място. За разлика от

...
Езерото Моно в Калифорния е странно място. За разлика от
Коментари Харесай

Туфа кулите в езеро Моно

Езерото Моно в Калифорния е необичайно място. За разлика от множеството необикновени места по света обаче, за това сме виновни ние.

В началото на 40-те години на предишния век Лос Анжелис се разраствал с бързи темпове. Втората международна война била в разгара си и екологията не била на напред във времето. Отделът по водоснабдяване и електроснабдяване в Лос Анжелис отклонили реките на езерото на 500км. на юг. Това предизвикало големи вреди на околната среда. Парадоксално, само че резултатът бил и много хубав – като извънземен пейзаж от епизод на Стар Трек. Няколко пъти годишно се образуват, пласт по пласт, разнообразни форми по езерото.

Те са построени от туфа – седиментна канара, формирана от карбонатни материали. Въпреки, че кулите са естествени, фактът, че са забележими над повърхността е напълно наша заслуга. Човекът е повода езерото да умира.

Снимка: marumuchisimo

Без сладководните реки, равнището на водата в езерото е спаднало с повече от 50%. Екосистеми, които са се развивали хиляди години в този момент не могат да понесат внезапната смяна. Езерото е надълбоко единствено 7.6 метра. Това значи, че множеството туфа кули в този момент са на сушата и наподобяват извънредно необичайно.

В езерото е имало голям брой острови, които в този момент са полуострови, налични за бозайници и влечуги. Това значи, че птиците, които са гнездили там, в този момент са преследвани от хищниците. Езерото е било цялостно със скариди, а в този момент оцеляването им е под въпрос, заради повишаващата се централизация на сол. Количеството на водораслите също е намаляло фрапантно. Така езерото може да стане рисково за хората, защото на дъното му се образуват отрови и отровни газове.

За благополучие хората, които живеят наоколо са забелязали казуса. През 1978г. Дейвид Гейнс образува комитет за езерото Моно, който оттогава се бори да отбрани езерото.

Районът има 14 разнообразни еко зони, към 400 типа гръбначни животни и над хиляда растителни типа. Това е един от естествено най-богатите региони в Калифорния. Езерото е на възраст най-малко 750 000 години, а съгласно някои даже на 3 милиона години. Това го подрежда измежду най-старите езера в Съединени американски щати.

След напъните на комитета, отделът по водоснабдяване и електроснабдяване в Калифорния издава заповед за отбрана на мястото през 1994г. От тогава езерото се цялостни лека-полека с вода. През 40-те години равнището на езерото е било на 1995м. над морското ниво, а в този момент е 1948м. То се поддържа мъчно заради това, че последните години в Калифорния са извънредно сухи. Все отново е по-добре плитко езеро, в сравнение с никакво.

Галерия

            

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР