Евтино, горчиво, в пластмасова чаша. Тази устойчива представа за еспресото

...
Евтино, горчиво, в пластмасова чаша. Тази устойчива представа за еспресото
Коментари Харесай

Духът на еспресото завладява все повече България

Евтино, горчиво, в пластмасова чаша.

Тази устойчива визия за еспресото в България последователно стартира да отстъпва място на същинския дух на кафето с дълбокия му мирис, присъщ за сортовете усет и омая. Потребителите у нас отварят от ден на ден сетивата си за комбинации от качествени сортове арабика, разнообразни способи за подготвяне на напитката, а за какво не и за екстравагантности като кафеени студени коктейли, хайвер, пуканки и чипс.

Кафето от дълго време не е просто напитка за пробуждане. Превърнало се е в просвета, а приготвянето му в изкуство с доста жанрове, провокиращи нововъведения и разпростиращи въздействието му.

За предходната година потреблението на кафе в България е повишено 3 % като размер до 10 млн. кг и 7 на 100 като стойност до 209 млн. лева по отношение на миналата година, разгласи пред публицисти Паула Отиеро, началник маркетинг на международния производител " Лаваца " (Lavazza) за Източна Европа. " Това значи, че пораства ползата към по-луксозните блендове и се покачва културата на потреблението на кафе ", добави тя.

Според показаните данни, еспресото е желаната кафеена напитка на българина, който приема приблизително по 2.2 чаши на ден или по 3.3 кг годишно. Четири % от феновете на кафе у нас го пият единствено у дома, 2 на 100 - единствено в заведения, а 94% пият кафе както у дома, по този начин и в офиса и в кафенетата, където най-често се взема късо черно еспресо, следвано от дълго черно еспресо и кафе с мляко.

На всеки обаче му се е случвало в заведение да попадне на еспресо, чийто усет да не хареса. И това не се дължи единствено на персоналните желания към горчивата робуста, към по-плътния усет на арабиката или смесването на двата сорта кафе, а и на метода на приготвянето на напитката. Често хората си мислят, че няма нищо по-лесно от това да пуснеш еспресо от кафе машината – тя си мели дозата, барманът единствено би трябвало да натъпче кафето в ръкохватката, само че това напълно не е по този начин.



Мирко Йорданов е пристигнал от Италия, с цел да преподава на българските бармани и баристи

Постигането на съвършения усет в действителност изисква по-сериозни знания – за сортовете, за печенето на зърната, за използването на кафе машините и разпознаването на некачественото кафе. Украсата на еспресото или приготвянето на съвременни разновидности на кафе- питиета с разнообразни добавки и аромати, в това число на безалкохолни коктейли на основата на еспресо, са спомагателна щипка въодушевление за потребителите, които търсят новите трендове. Не без значение е и маниерът на сервиране.

Именно, с цел да може от ден на ден кафенета да се приближат до високите стандарти, да разпръскват духа и културата на кафето, в София преди дни отвори порти обучителен център за бармани и баристи. Това е следващата кафе академия във веригата от 56 образователни центрове на " Лаваца " в целия свят. У нас той е ситуиран в специфична оборудвано пространно, ярко и приветливо помещение в постройката на компанията " Кока-Кола " в столичния квартал " Младост ". Световният производителят на безалкохолни питиета е сътрудник на основателя и търговец на кафеени блендове в начинанието.

От безплатното образование в центъра ще могат да се възползват всички бармани от заведенията, с които " Лаваца " има контракти за доставка, изясни Светослав Атанасов, изпълнителен шеф на " Кока-Кола ХБК България ". Това е сериозна инвестиция от страна на компанията в тези курсове, защото единствено за една подготовка на двадесетина души за подготвяне на идеалното еспресо или капучино и разбиране на майсторлъка за най-модерните приложения на кафето отиват сред 800 гр и 1 кг кафе.

" Лекциите " обаче ще може да бъдат посещавани и от елементарни консуматори, които просто желаят да научат повече за историята, сортовете, производството и приготвянето на кафето.

Курсовете в София ще се водят от Франческо Виарицо, управител на обучителните центрове на " Лаваца " по света. " Това, което вършим, е учебно заведение за кафе от една страна, и съпреживяване на страст – от друга ", сподели Виарицо пред публицисти при представянето на опциите на обучителния център. " Ще подчертаваме върху дизайна на напитките и новаторските технологии, които разкриват усета и аромата на кафето ", добави той.

Предлагат се и други, по-авангардни предписания за подготвяне на пуканки, чипс и безалкохолни или алкохолни коктейли, които могат да заинтригуват потребителите.



Обучителният център развихря фантазията и за коктейли

" Хайверът ни има усет на кафе, не се тормозете ", пошегува се Паула Отиеро, а Виарицо показва по какъв начин се подготвят зрънцата кафеен хайвер, които могат да се употребяват за декорация на торти, сладкиши или да се употребяват на коктейли, сервирани в дребни лъжички.

Изглежда елементарно, до момента в който Франческо налива по-гъсто приготвено еспресо в специфичен апарат, от който благодарение на помпа се отронват капки кафе и падайки в съд с вода и добавка се образуват дребни зрънца, които в действителност на външен тип могат да бъдат сбъркани с черния хайвер. Виарицо споделя, че тази технология е била употребена за дизайн на вечерята за тазгодишните кино награди Златен глобус.



Виарицо демонстрира по какъв начин се подготвя хайвер от кафе

Желирани кафеени смлени зрънца, изглеждащи като кехлибар с вкаменено вътре насекомо, са другият шлагер в кафе дизайна и сигурно биха провокирали възторг при сервиране в заведение. " Трябва да се задържат към небцето, с цел да се пукнат сами и да експлодира усетът в цялата уста ", поучава обучителят.



Кафееният кефлибар

Картофен солен чипс с полепнал върху него прахуляк от извънредно ситно смляно кафе се оказва ненадейно изумителна композиция от усети, подобаваща за коктейли, основани на основата на еспресо.



По-традиционна добавка наподобяват карамелизираните пуканки също поръсени щедро с кафеен прахуляк.

В момента младежите по света са полудели по така наречен енерджи-тоник или е-тоник. Много бучки лед се заливат с тоник, само че не изцяло, след това се прибавя немного количество мощно еспресо, разбърква се деликатно, прибавят се части лайм или лимон и се украсява с мента. Ако се смеси вишнев сок с кафе и лед също се получава прелестно разхлаждащо пиво, а кока кола с еспресо, ментова напитка и пресен филиз мента всеки може да си подготви у дома.



Коктейлите не са комплицирани за подготвяне и в домашни условия, а с повече фикция може да се основават и нови комбинации, още повече в комерсиалната мрежа у нас се продават специфични течни добавки с разнообразни аромати, които са основани за правенето на коктейли и доста от тях могат да се употребяват и за кафеените, изясняват треньорите от обучителния център. Те си слагат за цел също по този начин да предизвикат фантазията на барманите и те да се включат не просто в правенето на кафе, а в основаването на изкуство и приятност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР