Еврозоната остава отворена за разширяване и привлекателна за нови държави,

...
Еврозоната остава отворена за разширяване и привлекателна за нови държави,
Коментари Харесай

Домбровскис отбеляза напредъка на България към еврозоната

Еврозоната остава отворена за разширение и привлекателна за нови страни, а България ясно очерта стъпките за присъединение към “чакалнята ” на еврозоната, сподели еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. Това стана в Брюксел, където беше маркирана 20-тата годишнина на единната европейска валута. На конференцията участваха над 200 специалисти от университетските и финансови среди, политици, министри от страните на Европейски Съюз и публицисти от цяла Европа. В събитието участваха и някогашният ръководител на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси и българският евродепутат Ева Майдел. Тя препотвърди уговорката на България да се причисли към еврото.

„ Много значимо е да отбележим, че за последните 20 години еврото извървя веднъж на триумф, макар от време на време компликациите и финансовата и икономическата рецесия. През последните години се причислиха балтийските страни като последни страни членки, част от еврозоната. Те не изгубиха своя подтик за присъединение, макар финансовата и икономическа рецесия, а тъкмо противоположното, станаха част от клуба на еврозоната, потвърдиха, че техните стопански системи могат да порастват, а еврозоната - че е едно устойчиво място. Разказваме в последните 20 години историята на еврото като обединител на част от страните от Европейския съюз и историите на триумф. Но е значимо отсам натъка да очертаем какъв е пътят напред. Благодарна съм на тази конференция на високо равнище да препотвърдя уговорката на

България за страна, която желае да стане част от еврозоната и да се причисли към тъй наречените чакалня на еврозоната през 2019 година Вицепрезидентът на Европейската комисия, господин Домбровскис, ясно означи напредъка, който България е извървяла, тъй че пътят за Еврозоната е явен. В миг, когато имаме съществени провокации като Брекзит, би трябвало да покажем, че има страни, които показват предпочитание и извършват критериите да станат част от еврозоната в близко бъдеще. Но не би трябвало да затваряме вратата и за други страни членки на Европейския съюз, които желаят да се причислят. Все отново това е валутата на Европейския съюз, тъй че страни като Румъния и Хърватия също показаха своите визии за присъединение към Еврозоната и за какво не и в близко бъдеще и те да създадат своята пътна карта, тъй че и те да станат част от еврозоната “, разяснява Ева Майдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Тя акцентира и че еврото намира своята най-голяма известност измежду младото потомство. Над 70 % от младежите и студентите в Европа правят оценка опцията да разплащат, да пазарят и да пътуват с единната валута.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР