Еврозоната е навлязла в рецесия през първото тримесечие на тази

...
Еврозоната е навлязла в рецесия през първото тримесечие на тази
Коментари Харесай

Еврозона е изпаднала в рецесия

Еврозоната е навлязла в криза през първото тримесечие на тази година, а икономистите не са оптимисти за идващите месеци. Според ревизираните оценки на статистическата работа Евростат, оповестени в четвъртък, 20-членният валутен съюз регистрира БВП от -0,1% за първото тримесечие.

Предварителните данни от май демонстрираха напредък на еврозоната с 0,1% през първите три месеца на годината. Сега те бяха поправени надолу, откакто Германия също понижи данните си за растежа за същия интервал и на процедура навлезе в криза. Ирландия също направи низходяща проверка на своя ритъм на напредък, който в този момент демонстрира стесняване от съвсем 5%.

Преди слабите резултати през януари-март еврозоната се сви с 0,1% и през последното тримесечие на 2022 година Двете поредни тримесечия на негативни индикатори за Брутният вътрешен продукт на процедура вкарват района в техническа криза.

„ Новината, че Брутният вътрешен продукт въпреки всичко се е свил през първото тримесечие, значи, че еврозоната към този момент е изпаднала в техническа криза. Подозираме, че стопанската система ще се свие още повече през останалата част от тази година “, съобщи Андрю Кенингам, основен икономист за Европа в Capital Economics, представен от CNBC.

Ирландия, Нидерландия, Германия и Гърция са измежду стопанските системи от еврозоната, които регистрират стесняване на стопанската система през първото тримесечие.

Потреблението на семействата се намали с 0,3% през първото тримесечие, наблягайки натиска, пред който са изправени потребителите в изискванията на по-високи цени.

Клаус Вистесен от Pantheon Macroeconomics съобщи в своя записка, че районът на еврозоната надали ще означи огромен напредък през идващите месеци, когато чака закъснение на вложенията.

Слабите стопански резултати може да лимитират увеличението на лихвените проценти от Европейската централна банка, която се стреми да овладее високата инфлация. Въпреки това представителите на ЕЦБ и преди са алармирали, че е по-важно да се намалят цените, в сравнение с да се избегне икономическо закъснение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР