Еврото претърпя сериозен спад след инвазията на Русия в Украйна

...
Еврото претърпя сериозен спад след инвазията на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Еврото струва колкото долара за първи път от 20 години. Защо това е важно?

Еврото претърпя сериозен спад след нашествието на Русия в Украйна през февруари и сега се търгува на най-ниското си равнище от 20 години насам.

Курсът на единната валута по отношение на щатския $ е покрай така наречен паритет, при който цената им е една и също, т.е. едно евро се разменя за един $.

Към момента едно евро се разменя за 1.0018 $, което се случва за първи път от 2002 година насам.

Защо еврото пада?

Растящите цени на газа и несигурността към съветските енергийни доставки подклаждат страховете от криза в еврозоната, които са и главната причина за срутва на еврото.

Прекомерната взаимозависимост на огромните стопански системи, като Германия и Италия, от съветския газ усилва безпокойството на вложителите. Повечето икономисти плануват доста по-бърза и по-болезнена криза в еврозоната, в сравнение с в Съединените щати.

Към това се прибавя и разликата в равнищата на лихвените проценти от двете страни на Атлантическия океан. Федералният запас на Съединени американски щати увеличи нападателно лихвените проценти в опит да понижи инфлацията, до момента в който Европейската централна банка до момента отлагаше този ход.

„ Очаква се лихвеният % в Съединени американски щати да се увеличи до 3% към края на годината против 1% в Европа. Така че парите ще предпочетат да отидат на място с по-висока рентабилност “, разяснява пред DW икономистът на ING Карстен Бжески.

Щатският $ се възползва от привлекателността си като капиталово леговище, защото е по-слабо изложен на някои от главните световни опасности сега.

Защо паритетът по отношение на $ е значим за еврото?

Паритетът значи, че един $ се разменя за едно евро. Това е просто психически предел за участниците на пазара.

„ Финансовите пазари постоянно обичат да намират някакво алегорично значение “, споделя Бжески.

Според Вирадж Пател, валутен пълководец във Vanda Research, равнището на паритет може да бъде точка, в която купувачите и продавачите на еврото се "сблъскват ", с цел да дефинират в каква посока ще тръгне единната валута.

"Съвсем неотдавна започнахме да виждаме вложители, които залагат на това, че еврото да падне под паритета. Но в това време ще има и от ден на ден вложители, които ще стартират да купуват евро на по-ниските равнища ", сподели още Пател.

Как по-слабото евро ще се отрази на потребителите?

Сриващото се евро ще усили тежестта върху европейските семейства и компании, които към този момент се задъхват от рекордно високата инфлация. Една по-слаба валута би направила вноса, който е най-вече в долари, по-скъп. А когато става въпрос за първични материали, както е в тази ситуация с еврозоната, по-високите разноски могат в допълнение да покачат цените на останалите артикули и услуги.

При естествени условия по-слабата валута се преглежда като добра вест за експортьорите и стопанските системи с чист позитивен търговски баланс, като Германия, защото тя прави износа им по-евтин в доларово изражение. Но сега обстановката е по-различна поради проблемите по световната верига за доставки, глобите и войната в Украйна.

"В актуалната обстановка с геополитическо напрежение считам, че изгодите от слабата валута са по-малки от минусите “, споделя Карстен Бжески.

За туристите от Съединени американски щати, които се насочат към Европа това лято, слабото евро е доста добра вест. При паритет по отношение на $, теоретично те ще могат да обменят своите 1000 за 1000 евро, до момента в който през февруари щяха да получат единствено 900 евро.

С други думи, техните долари сега могат да купят повече артикули и услуги на Стария континент. А американските компании, които внасят европейски артикули, ще спестят пари в доларово изражение.

Докъде може да пада еврото?

Залозите, че еврото ще продължи да пада и под паритета по отношение на $ се усилиха през последните дни, защото енергийната рецесия в Европа се утежнява.

Стратезите на Nomura International предвиждат, че еврото може да падне до 0.95 $.

Ръководителят на отдела за валутни проучвания на Deutsche Bank Джордж Саравелос споделя сходни упования.

„ Евентуален спад до 0.95-0.97 би съвпаднал с историческото дъно, следени в обменните курсове от края на съглашението от Бретън Уудс през 1971 година “, написа той в разбор, изпратен до клиентите на банката.

Какво значи по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и спомагателната инфлация, която то носи, прибавят към провокациите пред Европейската централна банка. Институцията към този момент е подложена на сериозен напън, защото се забави в битката си с инфлацията.

За да утежни ситуацията на централните банкери, еврото се обезцени освен по отношение на $, само че и по отношение на останалите водещи валути, като швейцарския франк и японската йена.

ЕЦБ има намерение да увеличи референтните си лихвени проценти с 25 базисни пункта идната седмица, което ще е първото им нарастване от над 10 години насам.

"По-слабото евро поддържа мнението за нуждата от по-агресивно повишение на лихвените проценти. Ако се стигне до нарастване на лихвите с 50 базисни пункта идната седмица, а не с авансово предстоящите 25, това може неотложно да спре рухването на еврото, тъй като би изненадало финансовите пазари “, счита Бжески.

Въпреки това, някои специалисти са на мнение, че икономическият спад ще сложи банката в невъзможност, възпирайки я от нападателно стягане на паричната политика. Това, от своя страна, ще подсигурява, че лихвените проценти в еврозоната ще останат по-ниски от тези в Съединени американски щати, а точно тези упования оказват сериозен напън върху единната валута.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР