Еврото няма да смени българския лев поне до 2025 година,

...
Еврото няма да смени българския лев поне до 2025 година,
Коментари Харесай

Еврото няма да смени лева поне до 2025 г. Да се захванем с истинските ни проблеми

Еврото няма да смени българския лев най-малко до 2025 година, а най-вероятно и по-късно. Не покриваме инфлационния аршин, не покриваме критерия за бюджетен недостиг и е доста евентуално в случай че предложим емисия 10-годишни държавни скъпи бумаги, или облигации, лихвата по тях да е толкоз висока, че да се отклоним и от критерия за лихвена непоклатимост. Това последното е доста евентуално, откакто единствено за седмица (от предишния понеделник до оня ден) лихвата по 4-годишните държавни скъпи бумаги се повиши с половин порцентен пункт.

Хърватска можа да влезе в еврозоната, тъй като се отклоняваше напълно малко повече (под половин процентен пункт) от рестриктивните мерки на критериите и дали от политически съображения, или от нови разбирания за експертност, разпоредбите бяха разтълкувани във философския, а не в дословния си (номинален смисъл), което й отвори вратите. При нас отклоненията са в пъти по-големи. И влизането ни в еврозоната ще е като НАТО да одобри Украйна до момента в който към момента води война и по този начин да поеме нейните проблеми върху себе си.

Едно от нещата, които ме тревожеха през миналото лято и още повече по време на предизборната акция, беше мълчанието на партиите, които кардинално са срещу въвеждането на еврото. Това можеше да се пояснява като капитулация и осъзнаване, че не би трябвало да се съпротивляат. Умълчаха се обаче и специалисти и политици, известни с умерените си възгледи. Които не абсолютизират опълчването на еврото, а считат, че валутният съюз на този стадий от развиването си би пречил на България да се развива.

Реалността са оказа друга.Така или другояче няма да приемем еврото през 2024 година, а най-вероятно и преди 2026 година. Просто ще ни би трябвало повече от година да си възстановим обществените финанси, ценовата непоклатимост и предвидимите лихви, а по-късно да демонстрираме две години осъществяване на критериите от Маастрихт. Тогава за какво политици и специалисти да си докарват профански етикети като „ евроскептик “, „ съперник на еврото “ и други сходни. Трай си, влакът ще мине и без да лягаш върху релсите.
Големият проблем е по какъв начин политическата класа да се върне към нормалността. Към осъзнаването, че има за обвързване да взема решение непосредствени проблеми. Ако на следващия ден се окаже, че Русия и Гешев ги няма, примерно, тъй като Велизар Шаламанов и Христо Иванов са хванали златната рибка и са си поискали тези две неща, „ Да България “ и „ Продължаваме промяната “ няма да имат какво да предложат. Кампаниите им почиват върху опълчване, тъй като нямат визия по какъв начин се реализира съзидателност. В ступор вероятно ще изпаднат и Българска социалистическа партия, които ще се окажат без своя транспортен съд майка.

Това по никакъв метод не трябва да ни успокоява, тъй като единствено акцентира подмолните ползи, с чието осъществяване са натоварени голям дял от парламентарно показаните политически партии. За да бъдат сложени час по-скоро под напън да се стегнат и да се захванат с проблемите на българската стопанска система и българското общество, би трябвало масирано да се повтаря, че еврото няма да бъде признато преди 2026 година. И идващите три години би трябвало да се посветят на превъзмогване на нашите лични проблеми – липса на вложения, липса на работна ръка, демографска рецесия, разрушена държавност.

 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР