Еврото навършва 25 години. Първоначално въведена в 11 държави, сега

...
Еврото навършва 25 години. Първоначално въведена в 11 държави, сега
Коментари Харесай

Единната европейска валута навършва 25 години

Еврото навършва 25 години. Първоначално въведена в 11 страни, в този момент единната европейска валута се употребява от към 350 милиона души. 20 страни членуват в еврозоната, а България цели да стане 21-вият член на валутния съюз при започване на идната година.

" Пускането в обращение на втората по значителност валута в света ни дава по-голям суверенитет в обезпокоен свят “, означи гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард в взаимна публикация с Урсула фон дер Лайен, Шарл Мишел, Роберта Мецола и Паскал Донъхю, надлежно ръководители на Европейската комисия, Съвета, Парламента и Еврогрупа. Тя е отдадена на 25-годишнина от единната европейска валута, която наследява ECU-то – валутна единица, формирана от кошници от валути, която се е употребила за европейското бюджетиране преди основаването на еврото. Самото то стартира да се употребява за бюджетни цели през 1999 година, а се пуска в обращение от 2002 година. 

Поетапно към валутния съюз се причисляват част от европейските страни, като Хърватия го направи тъкмо преди година. 

Първоначално България също целеше включване в единната валута от началото на актуалната година, само че по редица аргументи целевата дата се измести за 1 януари 2025 година. Единственият аршин, на който страната ни към момента не дава отговор, е инфлационният, само че ръководещите показват оптимизъм, че и той може да бъде изпълнен. 

Банковата система е подготвена за смяната, нееднократно е подчертавал шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР