Еврото достигна най-ниската си стойност за последните 7 седмици в

...
Еврото достигна най-ниската си стойност за последните 7 седмици в
Коментари Харесай

Еврото с най-ниската си стойност за последните 7 седмици

Еврото доближи най-ниската си стойност за последните 7 седмици в петък, защото влошените данни за показателя на мениджърите по поръчките PMI усилиха терзанията на пазара, че членовете на Управителния съвет на ЕЦБ ще продължат да поддържат разхлабената си парична политика в близкото бъдеще, предава Ройтерс.

Бизнес интензивността в еврозоната се е намалила при започване на годината, сподели изследване, чиито данни бяха оповестени ден, откакто членовете на ЕЦБ взеха решение да не вършат промени в паричната си политика. От институцията потвърдиха, че ще продължат да купуват облигации и, в случай че е належащо, ще понижат лихвените проценти, до момента в който инфлацията се насочи към задачата им. Ведната след решението на ЕЦБ еврото загуби към половин цент и попадна под спомагателен напън. Малко преди уикенда обаче ценовите загуби бяха арестувани в тесни граници, заяви " Investor ".

Данните от петък прибавиха още един колорит към упованията, че повишението на лихвите е изключено за останалата част от годината. В същото време анализатори на Nordea чакат нарастване на лихвите с 10 базисни пункта едвам през второто тримесечие на 2023 година.

В реалност еврото минава през най-лошия си годишен старт за последните пет години. Валутата е отчела спад от 1,5% през месеца до момента и се търгува на най-ниските си равнища от 2-и декември насам. Към 14:30 ч. българско време еврото се разменя за 1,1036 $.

„ Еврото минава през интервал на възобновена ликвидация от началото на годината заради упованията, че Фед евентуално е сложил политиката си на пауза, до момента в който ЕЦБ изследва опциите си за прибавяне на ликвидност “, съобщи Джон Марли, старши съветник по валутни интервенции в SmartCurrencyBusiness.

Регионалната валута се намира на най-ниската си стойност по отношение на паунда от към пет седмици насам и регистрира най-голямото си поевтиняване по отношение на швейцарския франк за последните 33 месеца.

Волатилността на курс на валутната двойка евро/долар също се движи към рекордно ниски равнища под 3,7%, което е още един индикатор за това какъв брой ниски са упованията от страна на вложителите за всяка смяна в курса на европейската парична политика.

„ Някои хора се надяваха, че (управителят на ЕЦБ Кристин) Лагард може да приказва за опцията за нормализиране на политиката, откакто в края на предходната година Riksbank приключи използването на негативните лихви. Но тя не даде безусловно никакви индикации за това “, споделя Казушиге Кайда от State Street Bank.

От Riksbank, централната банка на Швеция, сложиха завършек на петгодишното си приложение на негативни лихвени проценти през предишния месец макар забавянето на шведската стопанска система.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР