Евроскептиците имат план да взривят политиката в Европейския парламент през

...
Евроскептиците имат план да взривят политиката в Европейския парламент през
Коментари Харесай

Популистите имат план за евроизборите през 2019 г. и ЕС няма да го хареса

Евроскептиците имат проект да " взривят " политиката в Европейския парламент през 2019 година и дружно с това коренно да трансформират Европейски Съюз, написа " Политико ".

Окуражени от триумфа на популистките модели в Италия и Австрия, водещи членове на двете евоскептични групи в Народното събрание започнаха работа по паралелни тактики за разширение на въздействието си. Усилията са ориентирани към нападателен подтик на европейските избори през май идната година, в това число не толкоз намерено евроскептично обръщение към гласоподавателите, нови парламентарни съюзи и никакво споменаване на Брекзит.

Въпреки че няма експлицитен апел за овакантяване на Европейски Съюз, това не значи намаляване на позициите към Брюксел. Макар сложният прогрес в договарянията за излизане на Англия от Европейски Съюз да отхвърля някои европейски гласоподаватели от концепцията за овакантяване на клуба, промяната, която се върти в главите на водещи евроскептици, ще значи изцяло разрушение на Европейски Съюз в сегашната му форма.

Евентуалното мощно наличие на популисти в идващия Европейски парламент от ден на ден тревожи Брюксел и други основни столици в Европейски Съюз. Това би означавало водещите десни и леви партии да изгубят контрола си в институцията и би усложнило проектите за попълване на едни от най-висшите позиции в Европейски Съюз, които ще останат свободни през 2019 година - ръководител на Европейската комисия, на Европейския съвет и президент на Европейската централна банка. Освен това сходен сюжет би попречил на упоритостите на френския президент Еманюел Макрон да реформира Европа. Ако популистите се оправят добре и съумеят да се обединят като една мощ в европарламента, може да получат задоволително въздействие, с цел да приложат своя дневен ред за Европейски Съюз.

Друга Европа

Никола Бей, член на партията на Марин льо Пен Национален фронт във Франция и съпредседател на групата " Европа на нациите и свободите " в европарламента, разяснява, че неговата партия ще предложи " същинска опция ". Тя към този момент няма да се основава единствено на рецензиите против Европейски Съюз, а на " действителен европейски план, ориентиран към друга Европа – Европа, която е замислена по друг метод ". Преди две седмици партията гласоподава за преименуването си на Национално обединяване като част от напъните за увеличение на поддръжката си и за разграничение от расовата ненавист и антисемитизма, свързвани с нейния създател, бащата на Льо Пен – Жан-Мари.

В момента от всички 751 евродепутати 151 принадлежат към групи, които са намерено сериозни или враждебни към Европейски Съюз. Макар че евентуално дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП) ще остане преобладаващата политическа мощ в институцията, популистите се показаха добре на скорошни избори и вотът за евродепутати може би ще отрази тази наклонност.

Крайнодясната " Алтернатива за Германия " да вземем за пример сега има единствено един евродепутат, само че на националните избори предходната година завоюва 12.6% от гласовете. Популисткото Движение " Пет звезди " и крайнодясната Лига в Италия станаха най-големите партии на изборите по-рано тази година, а в Австрия Партията на свободата е част от ръководещата коалиция.

В същото време лявоцентристките партии във Франция, Германия и Италия понесоха тежки провали, а излизането на Англия от Европейски Съюз (заедно с нейните 73 евродепутати) прибавя нов аспект към бъдещия състав на Народното събрание.

" Неоспоримо е, че тези (евроскептични) групи ще завоюват доста след изборите и в случай че всички те са обединят и основат една партия, няма да са надалеч от първата по величина мощ ", разяснява Шарл дьо Марсийи, ръководител на брюкселския офис на френската Фондация " Робер Шуман ".

За Бей политическият разгар предлага късмет за нови съюзи – нещо, което той цели посредством обиколки на европейските столици в търсене на евентуални политически другари.

Мълчание за Брекзит

За да привлекат гласоподаватели, популистите в Европа последователно отстъпват от някои от най-острите си послания. Под новото си име Национален фронт се надява да се възползва политически от тактиката си да промени някои от най-твърдите си послания. Този развой стартира преди миналогодишните президентски избори в страната. Партията към този момент не упорства за излизане на Франция от Европейски Съюз или от еврозоната. В Италия държавното управление на Лигата и Движение " Пет звезди " също към този момент не желае овакантяване на валутния съюз, макар че в предишното и двете партии водеха акции в отбрана на тази концепция.

Брекзит също не се оказа обединителната мощ, на която някои се надяваха. " Забелязахме, че хората показват предпочитание за друга Европа... Ние пазиме предоговарянето, не Фрекзит ", споделя Бей.

В Брюксел предложенията на партията за промени в Европейски Съюз са считани за радикални. Сред тях са унищожаване на Европейската комисия, която съгласно Бей " взема решение за всичко " и " се подчинява на настояванията на финансовите пазари ". По думите му еврокомисията би трябвало да бъде сменена от дребна институция като общоприет секретариат, отговарящ за нормите, който да се намесва единствено на основата " план по план ".

Немскоговорещи популисти

Другата значима евроскептична мощ в Народното събрание е групата " Европа на свободата и директната народна власт ", която след Брекзит ще загуби 19 евродепутати от английската Партия за независимостта на Обединеното кралство.

Единственият евродепутат от " Алтернатива за Германия " Йорг Мойтен е член на тази група, само че поради неразбираемото й бъдеще той има намерение да употребява настоящия си мандат, с цел да откри съдружници и да сътвори нова група за 2019 година " Очаквам, че ще имаме 15 или малко повече нови членове на " Алтернатива за Германия " (след изборите през 2019 г.), показва той, допълвайки, че води диалози за съюз с австрийската Партия на свободата (в момента тя е член на " Европа на нациите и свободите " ).

" Алтернатива за Германия " сходно на други евроскептични партии е срещу политиката на Европейски Съюз за миграцията и бежанците, само че поддържа свободния пазар в Европа и желае излизане от еврозоната.

По думите на Дьо Марсийи " Национален фронт е прекомерно лява партия ". Той желае Германия да бъде част от един реформиран Европейски Съюз. " Моята позиция е да се опитаме да създадем един по-добър и по-малък Европейски Съюз, а не да го убиваме. Трябва да бъдем ясни, че Европейски Съюз, в случай че бъде вярно конструиран, предлага доста преимущества за членовете си ".

Остава въпросът дали евроскептиците са способни да образуват единна съгласувана парламентарна мощ. Освен че имат разлики за политиките, " Алтернатива за Германия " счита Национален фронт за антисемитска група и в предишното те са отказвали да работят дружно.

Най-основно Дьо Марсийи споделя, че това, което разделя обособените популистки групи, в това число " Алтернатива за Германия " и Национален фронт, е визията им за еврото. " Трябва да създадат съответни оферти, а през днешния ден тяхното ДНК са рецензиите. Искат ли да бъдат евроскептици или еврофоби? ", пита той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР