Европейците все още са изложени на доста високи нива на

...
Европейците все още са изложени на доста високи нива на
Коментари Харесай

Бисфенол A в пластмасовите прибори ни разболява от рак

Европейците към момента са изложени на много високи равнища на бисфенол А. Това е нездравословен химикал, който от десетилетия се употребява за производството на някои пластмасови произведения.

Проби от урина, взети от европейци в разнообразни страни, са посочили, че излагането на бисфенол А остава „ доста над допустимите равнища на сигурност за здравето “.

Според отчет на Европейската организация по околна среда това съставлява евентуален риск за милиони хора

Това е синтетичен химикал, необятно употребен в пластмасови и железни контейнери за храна, бутилки за вода за многократна приложимост и тръби, по които минава питейна вода.

Според eвроагенцията даже и в дребни дози химикалът може да отслаби имунната система. Други здравословни проблеми, които евентуално основава, включват неплодородие и алергични кожни реакции.

Бисфенол А и два негови заместители са открити в урината на 2756 възрастни от единадесет страни. Това са Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Финландия, Германия, Исландия, Люксембург, Полша, Португалия и Швейцария.

Нивото на превишаване (над безвредните нива) варира сред 71 и 100 %

„ Благодарение на новаторския проучвателен план на Европейски Съюз за човешки биомониторинг можем да забележим, че бисфенол А съставлява доста по-широко публикуван риск за нашето здраве, в сравнение с се смяташе до момента “, сподели изпълнителният шеф Леена Юля-Мононен в публикувано изказване. И добавя: „ Трябва да се отнесем съществено към резултатите от това проучване и да предприемем повече дейности на ниво Европейски Съюз, с цел да ограничим излагането на химикали, които съставляват риск за здравето на европейците “.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР