Европейците във Великобритания и британците на континента ще могат да

Европейците във Великобритания и британците на континента ще могат да ...

Великобритания иска да остане в европейски агенции и след Брекзит.Европейците във Великобритания и британците на континента ще могат да живеят и работят при същите условия до края на декември 2020 г. Свободното движение на хора приключва с Брекзит.

Това гласи Бялата книга за Брекзит, която правителството на Тереза Мей представи днес, след няколко бурни дни на преговори и оставки в кабинета. Макар премиерът да твърди, че с предложенията си към ЕС тя спазва поставените от нея през януари 2017 г. условия за Брекзит, планът срещна съпротивата на евроскептиците, които го намират прекалено мек и даващ големи отстъпки пред европейските правила.

Остава под въпрос и дали Брюксел изобщо ще се съгласи на исканията на Мей.

Търговия и селско стопанство

Лондон иска свободна търговска зона с общи правила за селското стопанство и хранителните стоки, за да може да гарантира, че границата между Северна Ирландия и Ирландия ще остане отворена – което е изключително важен въпрос за двете държави.

Сигурност

Великобритания ще остане част от Европол и Евроджъст, приемайки техните правила и внасяйки финансиране. Лондон иска и достъп до системите за архивиране на имената на пътници във въздушния транспорт и Шенгенската информационна система.

Обмен на данни

Великобритания ще иска ЕС да я признае за държава, която осигурява достатъчна защита на данните – което ще отвори пътя за свободния им обмен, както вече е правено и с други държави.

Авиация

Мей предлага Великобритания да остане част от агенциите за строго регулираните сектори, като Европейската агенция за авиационна безопасност. Идеята е Лондон да е активен участник, който допринася финансово, но няма право на глас.

Всичко, което трябва да знаете за:Преговорите за Брекзит (219)

Източник: dnevnik.bg