Европейците трябва да инвестират повече в лични пенсии, ако искат

...
Европейците трябва да инвестират повече в лични пенсии, ако искат
Коментари Харесай

До 2 години ще инвестираме в лична пенсия от всяка точка на Европа

Европейците би трябвало да влагат повече в персонални пенсии, в случай че желаят по-устойчиви приходи на старини. Около това изказване се сплотиха евродепутати и специалисти от разнообразни европейски институции по време на интернационална конференция "Общоевропейски артикул за персонално пенсионно обезпечаване - правилник, резултати и проблеми " (PEPP), проведена от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ).

"Населението в Европа застарява, а обичайните пенсионноосигурителни системи в доста страни не са готови за това. Освен това нараства пропастта сред другите страни в Европейски Съюз, поради разликата в приходите на популацията. Това е бомба със закъснител, която след 30 години може да избухне, по тази причина би трябвало да даваме дълготрайни решения ", предизвести ръководителят на Европейския орган за обезпечаване и професионално пенсионно обезпечаване (EIOPA) Габриел Бернардино.

През юли Европейската комисия ще разиска въвеждане на паневропейски пенсионен артикул (PEPP), в който всички жители на Европейски Съюз ще могат да влагат средства в персонална сметка, без значение в коя точка на континента се намират.

"Този артикул би трябвало да е прелъстителен за младите. В днешния динамичен свят, те учат в една страна, по-късно отиват да работят в друга. PEPP е услуга, с която ще могат да придвижват вложенията си за персонална пенсия от едно място на друго, нещо което в този момент е невероятно ", изясни Натали Берже от основна дирекция "Финансова непоклатимост, финансови услуги и Съюз на финансовите пазари " в Европейска комисия.

По думите й интернационалната конференция PEPP, която се организира в София, е първата в Европа, която дава естрада за полемика по отношение на рамката на бъдещия паневропейски пенсионен артикул.

"Това е една доста огромна конференция, в която вземат участие доста специалисти, които се концентрират върху доста значим въпрос за бъдещето и за нас е чест, че тъкмо ВУЗФ провежда тази полемика по тематика, която занапред ще става доста настояща ", разясни ректорът на ВУЗФ - доцент Григорий Вазов. Във видео послание евродепутатът София инт Велд съобщи, че регламентът за PEPP ще бъде гласуван до края на годината, а въвеждането му ще стане действителност до 2 години.

Джъстин Рей, зам.-ръководител на отдел "Политики " на EIOPA разясни, че всички снабдители на PEPP и продуктите, които те оферират, ще бъдат включени в указател. Така европейските жители ще са сигурни, че услугата, която употребяват е сертифицирана. Предвижда се основаване на специфичен уебсайт, в който жителите ще могат да съпоставят и избират най-хубавия пенсионен артикул съгласно личните си потребности. Регламентът ще даде опция на потребителите на PEPP да сменят доставчиците си на всеки 5 години. От EIOPA ще изготвят и годишни надзорни отчети за положението на всеки един от пенсионните артикули.

"Решенията за основаване на общ пенсионен персонален артикул изискват небосвод от 30 – 40 години. Надявам се полемиките да имат добавена стойност и да се сътвори уеднаквен пенсионен артикул за Европейски Съюз, който да предлага държавна гаранция, само че да има и персонална самодейност ", означи вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов.

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков също поддържа въвеждането на PEPP. "Създаването на още един артикул, който ще добавя приходите на лицата след пенсионирането, заслужава да откри своята поддръжка. Осигуряването на опция за избор измежду разнообразни снабдители - застрахователи, кредитни институции, капиталови медиатори и други, ще ускори позитивната конкуренция сред тях и ще разреши на всеки жител да открие и да употребява продукта, който в най-голяма степен дава отговор на неговите желания и потребности “, изясни Петков.

Доц. Станислав Димитров от ВУЗФ, който бе и един от главните лектори и модератори на конференцията, посочи, че сега единствено 5% от българите в дейна възраст имат персонални пенсионни вноски. "Очакванията на Европейска комисия са идващите пет години са за 325 снабдители на PEPP ", разясни Димитров.

Предстои домакините от ВУЗФ да изготвят изводи и заключения от конференцията, които ще бъдат добавени към рамката на Регламента за PEPP. Тя следва да бъде импортирана за разискване в Европейския парламент през юни.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР