Европейците използват за храна пшенично брашно поне веднъж на ден

...
Европейците използват за храна пшенично брашно поне веднъж на ден
Коментари Харесай

Брашно от тапиока - какво е и как се използва

Европейците употребяват за храна пшенично брашно най-малко един път дневно в някое от храненията си. Много хора обаче имат проблем поради глутена в него и търсят опция.

Едно от безглутеновите брашна е брашното от тапиока, което е доста известно в Южна Америка.

Какво съставлява брашното от тапиока

Прави се от растението маниока, а грудките му са богати на нишесте. Тази част се изсушава, обелва и смила до брашно. Сурови, грудките са отровни, само че когато се преработят, стават здравословна храна.

Нужно е да се прави разлика сред маниока и тапиока. Тапиоката е нишестето, извлечено от корена на растението маниока.

На процедура това е съсредоточено нишестено брашно. Това брашно е с по-фина консистенция спрямо царевичното и припомня на пудрата захар и на финото царевично нишесте. Продуктът е високо калоричен и елементарно смилаем, по тази причина намира необятно приложение в южноамериканската кухня.

Това приложение може да се съпостави с пшеничното брашно в Европа. От брашно от тапиока може да се направи тесто за пица или да се опитат по този начин известните небесни топчета от тапиока, които имат доста фенове в южноамериканските страни.

Хранителна стойност на брашното от тапиока

 Брашно от тапиока Снимка: Кристиан Александров

Ако би трябвало да се показа хранителната стойност на брашното от тапиока, тя наподобява по този начин: 10-14 % вода, 3 % недопечен протеин, 2.5 % мазнини, 3.5-4 % фибри, 80-83 % органични субстанции.

Голямо преимущество при готвене е, че брашното от тапиока трансформира консистенцията си при топлинна обработка. Затова, в случай че се подготви рецепта, при която продуктът се пържи, той няма да залепне за тигана и да изгори и по тази причина не е нужна доста лой.

Ще се спестят както доста мазнини, по този начин и непотребни калории около приготвянето на храната, в случай че се употребява брашно от тапиока. То не съдържа глутен и е опция за хората с нетърпимост към него. Съдържанието на протеин в него е доста ниско.

С брашно от тапиока може да се сгъсти зеленчуковата супата, да се подготви сос за месото или зеленчуците и да се употребява вместо нишесте. И несъмнено, бургери, кето хлебчета и всичко, което актуалният европеец харесва, може да се подготви с това брашно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР