Европейското право допуска реформа на съдебната система на държава от

...
Европейското право допуска реформа на съдебната система на държава от
Коментари Харесай

Генералният адвокат на Съда на ЕС без възражения срещу закриването на спецсъда у нас

Европейското право позволява промяна на правосъдната система на страна от Европейски Съюз, с която се чиито пълномощия се трансферират към различен общ съд, и която планува, че разглеждането на водените в закрития съд каузи, по които се е състояло разпоредително съвещание, продължава от способния до закриването правосъден състав. Това e заключението на генералния юрист на Съда на Европейски Съюз, оповестяват Европейският съд в Люксембург и Българска телеграфна агенция.

То е по дело C-634/22 при присъединяване на Софийската градска прокуратура.

В заключението се отбелязва и че правото на Европейски Съюз позволява в границите на посочената промяна на правосъдната система да се извърши преназначаване на съдиите от закрития съд в други съдилища от същия сан въз основа на справедливи индикатори, при които отсъства всякакво подозрение за произвол.
 Спецсъдът: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите
Спецсъдът: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите

Според спецсъдиите предлаганите разпореждания за преназначаване са дискриминационни

Посочва се, че със закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, признат през предходната година, е и се дефинира метод на преназначаване в други съдилища на съдиите, заемали служба в този съд до влизане в действие на новия закон. Новият закон планува също, че първоинстанционните наказателни каузи пред Специализирания съд, по които е имало разпоредително съвещание, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от правосъдния състав, взел участие в съвещанието.

Предварителното питане, отправено до Съда на Европейски Съюз, е подписано от членовете на правосъдния състав към Наказателния съд (понастоящем Софийски градски съд), който е заседавал по съответно наказателно дело. Въпросният правосъден състав показва подозрения дали е съвместимо с правото на Европейски Съюз признатото законодателно изменение в частта за Специализирания углавен съд.

Уточнява се, че заключението на генералния юрист не обвързва Съда на Европейски Съюз.

Задачата на генералните юристи е да оферират на Съда на Европейски Съюз, при цялостна самостоятелност, правно позволение на повереното им дело, след което съдиите от Европейския съд пристъпват към разисквания по делото.
 Иван Гешев чака реакции от Европа, в случай че се закрие спецправосъдието
Иван Гешев чака реакции от Европа, в случай че се закрие спецправосъдието

И взрив на престъпността, сходно на 90-те години

Съдебното решение ще бъде постановено на по-късна дата.

Припомняме, българският профилиран углавен съд с болшинство на ГЕРБ, като още тогава депутатите от Българска социалистическа партия се оповестиха срещу. Десет години по-късно персонално един от основателите му - някогашният функционер от ГЕРБ и дясна ръка на Борисов дълги години -  му. Знаково това стана обаче едвам след излизането на Цветанов от партията.

Първият проект за закриване на профилираното правораздаване още през юли месец 2021 година 46-ото Народно заседание обаче не довърши процедурата докрай  поради бързото си разформироване за предварителни избори.

Още тогава от прокуратурата се опълчиха на този законопроект, защото съгласно тях   и следствия.

В последна сметка на 14 април 2022 година, със 122 гласа " за " депутатите от 47-ото Народно заседание дефинитивно
 Депутатите в комисия закриха профилираното правораздаване
Депутатите в комисия закриха профилираното правораздаване

Главният прокурор изиска дебат с Христо Иванов, само че напусна комисията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР