Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията публикува технически

...
Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията публикува технически
Коментари Харесай

Какъв е рискът от предаване на COVID-19 след ваксинация

Европейският център за попречване и надзор на болесттите разгласява механически отчет за риска от предаване на новия ковид от наново инфектирани хора или от заразили се след имунизация, съгласно който той е невисок, се споделя в от неговата пресслужба.

" Много насърчаващо е да забележим, че случаите на повторна болест със SARS-CoV-2 са много редки. Радваме се и на ранните позитивни индикации, че рискът от предаване на болестта наподобява понижен при имунизираните. Макар и да е належащо да се следи от близко резултатът от новите притеснителни разновидности върху предаването на вируса, чакаме общият брой на инфектираните доста да намалее с увеличението на имунизираните " сподели шефът на центъра Андреа Амон.

Изводи за предаване на вируса при наново заразяване:
Няма проучвания, измерили директно предаването на SARS-CoV-2 от наново инфектирани с него хора на контактни лица. Има данни обаче, че случаите на наново заразяване са редки. Изследвания, наблюдавали преболедували пет до седем месеца откакто са оздравели, откриха, че защитният резултат на предходното заразяване е доста висок - 81% - 100% през този интервал. Тези проучвания обаче са осъществени преди появяването на притеснителните разновидности. Има данни, че при B.1.351 (т.нар. южноафрикански вид - б.р.) и P.1 (бразилски) имунитетът не е толкоз мощен.
Изводи за предаване на вируса от имунизираните:
Данни за риска от предаване на болестта след имунизация съществуват единствено от едно проучване. Според него имунизирането на човек от едно домакинство понижава риска от болест на податливите негови членове с най-малко 30 %. Има данни, че симптомното или безсимптомно заразяване на имунизираните понижава доста, въпреки и ефикасността на имунизациите да е друга съгласно продукта и таргетната група. Има също данни за по-малък вирусен товар и по-кратко обособяване на вируса от имунизираните спрямо неимунизираните, което може да бъде приравнено към понижено предаване. Реклама след 7-ми параграф Много проучвания за ефикасността на имунизациите са осъществени преди появяването на притеснителните разновидности. Има данни, че при B.1.351 и P.1 ефикасността им не е толкоз огромна.
На върха по имунизации в Европа са Малта (21.5% от популацията с първа доза) и Унгария (с най-голям % - 21.6%), демонстрират на Европейския център за попречване и надзор на болесттите. На дъното са България (6% - първа доза, 1.5% с втора), Латвия (6.7%).

Като цяло с първа доза е имунизирано 12.3% от популацията на в ЕС/Европейското икономическо пространство. 5.3% са получили и втора доза.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР