Европейският съюз за съвместна помощ за Украйна, като сключи отделно

...
Европейският съюз за съвместна помощ за Украйна, като сключи отделно
Коментари Харесай

Унгария заподозря ЕС в опит да я заобиколи за помощта за Украйна

Европейският съюз за взаимна помощ за Украйна, като подписа настрана съглашение сред останалите 26 страни членки на срещата на върха при започване на идната година. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от " Блумбърг ".

Съюзът търси способи да заобиколи неотстъпчивостта на Будапеща, откакто договарянията за спомагателен пакет в размер на 50 милиарда евро за Киев претърпяха неуспех на срещата на върха предходната седмица.

Възможен авариен вид, който беше препоръчан, е страните членки да насочат пари към Украйна отвън бюджетния развой на Европейски Съюз - алтернатива, която съгласно Орбан e осъществима.
 Европейски Съюз може да лиши Унгария от право на глас за помощта за Украйна
Европейски Съюз може да лиши Унгария от право на глас за помощта за Украйна

Поради нарушаване на европейското законодателство

" Не става дума за това, че в олята на Унгария може да бъде заобиколена в доста области ", уточни министър председателят и добави: " Останалите също имат такава опция в тази област ".

Тъй като политическите битки във Вашингтон попречват и, залогът е способността на президента Володимир Зеленски да провежда продължаваща поддръжка за Украйна на фона на втората зима на боеве, откогато Русия нахлу на територията на страната при започване на 2022 година

Всяка помощ за Украйна би трябвало да бъде предоставена за по-кратък период от настоящето предложение, съобщи Орбан и добави, че въпросът би трябвало да се преглежда настрана от разногласията по отношение на
 Шолц
Шолц " извел " Орбан, с цел да не гласоподава против Украйна в Европейски Съюз

Странно решение, което обаче се оказа изцяло законно

Той бе безапелационен, че финансовата помощ за Киев не би трябвало да идва от бюджета на Европейски Съюз и означи, че условието на блока да се обезпечат средства на Украйна допуска ангажимент за даване на пари, които сега не съществуват. " Ние [Унгария] не желаеме да вземаме заем дружно с никого ", акцентира Орбан, като посочи, че Будапеща не желае да става " дебитор " на други страни членки на Европейски Съюз . Той обаче добави, че Унгария е подготвена да даде финансова помощ на Украйна отвън бюджета на Европейски Съюз.

Орбан също съобщи, че  е " нереалистично " , като посочи, че въпреки участието да е позитивен политически жест, то не оказва помощ на украинците.
 Унгария нито желае Украйна в Европейски Съюз, нито ѝ дава още финансова помощ
Унгария нито желае Украйна в Европейски Съюз, нито ѝ дава още финансова помощ

Будапеща е срещу измененията в бюджета на Европейски Съюз за още 50 милиарда евро за Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР