Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява,

Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява, ...

Берлин: Европа трябва да намери нов баланс в отношенията със САЩ и с Китай.


Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява, а страните членки трябва да бъдат по-сплотени пред лицето на променящия се световен ред, както се вижда от нарастващите търкания в отношенията между континента и традиционния му съюзник - САЩ. Това каза днес в Берлин германският външен министър Хайко Маас, съобщи Ройтерс. 

В голяма реч, посветена на бъдещата европейска политика на Германия, той посочи егоистичната политика на президента на САЩ Доналд Тръмп, въплътена в лозунга "Америка на първо място", руските "атаки срещу международното право" и китайската "експанзия" като признаци, че "световният ред, с който бяхме свикнали, вече го няма".

Европа трябва да намери "нов баланс" в отношенията си със САЩ в светлината на предизвикателствата, поставени от администрацията на президента Доналд Тръмп, каза Маас. Сред тези предизвикателства той посочи излизането на Вашингтон от Парижкото споразумение за климата, както и от ядреното споразумение с Иран, заплахите със санкции срещу европейските партньори и протекционистката политика. Още по тематаМеркел: Справянето с миграцията може да предопредели бъдещето на ЕСБерлин все още вижда възможност за взаимноизгодно решение на спора със САЩ

Ние, европейците, трябва съзнателно да се противопоставяме, когато САЩ пресичат "червени линии", каза той. Когато правителството на САЩ агресивно поставя под въпрос нашите ценности и интереси, ние трябва да реагираме по-категорично, подчерта той.

Европейският съюз трябва да предложи нова стратегия към Китай във връзка с нарастващата му икономическа и политическа роля, която да отговори и на целенасочените опити на Пекин да разединява ЕС, заяви Маас. Той специално изрази безпокойството от засилващите се опити на Китай да действа като политически брокер в Централна и Източна Европа. 

Маас подкрепи френското предложение за създаване на европейски сили за интервенция, като добави, че в него трябва да бъде поканена и Великобритания, дори и след излизането ѝ от ЕС. 

Говорейки за бъдещите отношения на ЕС с Лондон, той отбеляза нарастващите опасения на Великобритания да не остане изолирана в една по-несигурна международна среда, но добави, че засега не вижда ясни знаци Лондон да ревизира решението си за напускане на ЕС. 

"Мисля, че британците забелязват промяната на отношенията със САЩ - те вече не са така близки. А сега те вече няма да са и членове на ЕС, а и ЕС даде да се разбере, че нещата няма да бъдат същите" след Brexit, подчерта германският външен министър. 

Той приветства продължаващото тясно сътрудничество между Великобритания, Франция и Германия за общ европейски отговор на решението на САЩ да се изтеглят от ядреното споразумение с Иран. 

/БТА/

Източник: investor.bg