Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява,

...
Европейският съюз трябва да реформира начина, по който се управлява,
Коментари Харесай

Германският външен министър: Светът вече не е същият


Европейският съюз би трябвало да реформира метода, по който се ръководи, а страните членки би трябвало да бъдат по-сплотени пред лицето на изменящия се международен ред, както се вижда от възходящите търкания в връзките сред континента и обичайния му съдружник - Съединени американски щати. Това сподели в сряда в Берлин немският външен министър Хайко Маас, заяви Ройтерс.

В огромна тирада, отдадена на бъдещата европейска политика на Германия, той уточни егоистичната политика на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, въплътена в лозунга " Америка преди всичко ", съветските " офанзиви против интернационалното право ", и китайската " агресия ", като признаци, че " международният ред, с който бяхме привикнали, към този момент го няма ".

Европа би трябвало да откри " нов баланс " в връзките си със Съединени американски щати в светлината на провокациите, сложени от администрацията на президента Доналд Тръмп, сподели Маас. Сред тези провокации той уточни отхвърли на Вашингтон от Парижкото съглашение за климата, излизането от нуклеарното съглашение с Иран, заканите със наказания против европейските сътрудници, както и протекционистката политика.

Ние, европейците, би трябвало умишлено да се противопоставяме, когато Съединени американски щати пресичат " червени линии ", сподели той. Когато държавното управление на Съединени американски щати нападателно слага под въпрос нашите полезности и ползи, ние би трябвало да реагираме по-категорично, акцентира той.

Европейският съюз би трябвало да предложи нова тактика към Китай по отношение на възходящата му икономическа и политическа роля, която да отговори и на целенасочените опити на Пекин да разединява Европейски Съюз, съобщи Маас. Той особено изрази безпокойството от засилващите се опити на Китай да работи като политически брокер в Централна и Източна Европа.

Маас поддържа френското предложение за основаване на европейски сили за намеса, като добави, че в него би трябвало да бъде поканена и Англия, даже и след излизането ѝ от Европейски Съюз.

Говорейки за бъдещите връзки на Европейски Съюз с Лондон, той означи възходящите опасения на Англия да не остане изолирана в една по-несигурна интернационална среда, само че добави, че към този момент не вижда ясни знаци Лондон да ревизира решението си за овакантяване на Европейски Съюз.

" Мисля, че британците виждат смяната на връзките със Съединени американски щати - те към този момент не са по този начин близки. А в този момент те към този момент няма да са и членове на Европейски Съюз, а и Европейски Съюз даде да се разбере, че нещата няма да бъдат същите " след Брекзита, акцентира немският външен министър.

Той приветства продължаващото тясно съдействие сред Англия, Франция и Германия за общ европейски отговор на решението на Съединени американски щати да се изтеглят от нуклеарното съглашение с Иран.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР