Европейският съюз трябва да предприеме мерки срещу Индия, която препродава

...
Европейският съюз трябва да предприеме мерки срещу Индия, която препродава
Коментари Харесай

Борел призова за мерки в ЕС срещу вноса на горива от Индия, произведени от руски петрол

Европейският съюз би трябвало да предприеме ограничения против Индия, която препродава съветски нефт в Европа като рафинирано гориво, в това число дизел, съобщи ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в изявление за " Файненшъл таймс ", представено от " Ройтерс ".

Индия се очерта през миналата година като най-големият покупател на съветски нефт след нашествието на Москва в Украйна на 24 февруари 2022 година Достъпът до на ниска цена съветски недопечен нефт увеличи производството и облагите в индийските рафинерии, което им разреши да изнасят рафинирани артикули конкурентно в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

Борел сподели пред вестника, че ще повдигне въпроса пред външния министър на Индия Субраманям Джайшанкар на среща във вторник.

" Ако дизелът или бензинът влизат в Европа от Индия и са създадени от съветски нефт, това сигурно е заобикаляне на глобите и страните членки би трябвало да подхващат ограничения ", сподели основният посланик на Европейски Съюз.

" Това, че Индия купува съветски нефт, това е обикновено... Но в случай че те употребяват това, с цел да бъдат център, където съветският нефт се рафинира и вторичните артикули се продават на нас... би трябвало да действаме ", акцентира Борел.

Индийските рафинерии, които преди рядко купуваха съветски нефт заради високите транспортни разноски, са внесли 970 - 981 хиляди барела дневно през фискалната 2022/23 година (април-март), което съставлява повече от една пета от общия импорт на гориво в страната.

Най-големият производител на нефт в Русия " Роснефт " и водещата индийска рафинерия Indian Oil Corp също така подписаха договорка за доста увеличение и диверсификация на сортовете нефт, доставяни в Индия.

Индия всекидневно е изнасяла приблизително 154 хиляди барела дневно дизелово гориво и реактивно гориво за Европа преди съветската инвазия в Украйна. Това количество обаче се е нараснало до 200 хиляди барела дневно, откакто Европейски Съюз забрани вноса на съветски петролни артикули от 5 февруари тази година, демонстрират данни от Kpler.

 Русия засекрети за година данните за рандеман на нефт и газ Русия засекрети за година данните за рандеман на нефт и газ

Всеки механизъм за прекъсване на потока от съветски нефт ще би трябвало да бъде прибавен от националните управляващи, сподели Борел за ФТ, предполагайки, че Европейски Съюз може да се насочи към купувачите на индийски рафинирани горива, за които счита, че са получени от съветски недопечен нефт.

" Ако продават, това е тъй като някой купува. И ние би трябвало да гледаме кой купува ", добави той.

Износът на съветски нефт е достигнал пика си

Междувременно Международната организация по силата (МАЕ), представена от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция, заяви, че износът на съветски нефт е достигнал най-високото си ниво от началото на съветската инвазия в Украйна макар тежките западни наказания и е донeсъл доходи от 15 милиарда $. Международната организация, основана в Париж, показва в месечния си отчет, че съветският експорт е достигнал 8.3 милиона барела на ден предишния месец, откакто страната не извърши опасността си да понижи производството с 500 хиляди барела на ден.

" Възможно е Русия да усили добивите, с цел да компенсира загубата на доходи ", съгласно отчета на МАЕ.
Въпреки интернационалните наказания против петрола си, Русия е съумяла да пренасочи износа на въглеводороди към други страни (Китай, Индия, Турция), само че Москва " наподобява не среща особени компликации да откри купувачи за суровия нефт и петролните си артикули ", регистрира отчетът.
" През април съветският експорт на нефт е достигнал пика си след нашествието, с 8.3 милиона барела на ден (като се регистрират и рафинираните продукти) ", написа МАЕ, което съставлява покачване на приходите " с 1.7 милиарда $ " до 15 милиарда $.

След оповестените на 5 декември наказания върху съветския недопечен нефт, превозен по морски път, второ ембарго на Европейски Съюз, обвързвано с пазаруването на съветски петролни артикули, съчетано с таван на цените на тези артикули, което се ползва за страните от Г-7, е в действие от 5 февруари.

Като ответна мярка против глобите, въведени в отговор на офанзивата на Москва против Украйна, Русия предизвести на 10 февруари, че ще понижи производството с 500 хиляди барела на ден.

Темата за " малките врати ", позволяващи на Москва да смекчи въздействието на глобите на страните от Г-7 върху стопанската система си, ще бъде разисквана на срещата на върха на индустриализираните страни, която ще стартира този петък (19 май) в Япония.

Докладът подчертава редом и върху " възобновяване на китайското търсене, надвишаващо упованията " с " безспорен връх през март от 16 милиона барела на ден " за азиатската страна, вторият максимален консуматор в света след Съединени американски щати.

Световното търсене на нефт " ще нарасне с 2.2 милиона барела на ден на годишна основа през 2023 година, с цел да доближи междинна стойност от 102 милиона барела на ден дневно ", съгласно същия източник.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР