Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от

...
Европейският съюз трябва да покаже по-голяма ангажираност в страните от
Коментари Харесай

Захариева: ЕС трябва да покаже по-голяма ангажираност със страните от Западните Балкани

Европейският съюз би трябвало да покаже по-голяма ангажираност в страните от Западните Балкани, с цел да подтиква тяхната евроатлантическа интеграция - за това са единомислещи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и Матю Палмър , заместител асистент държавен секретар за Европа и Евразия и специфичен представител на Държавния департамент за Западните Балкани. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
 Министерство на външните работи, Пресцентър
Министър Захариева е приела Матю Палмър в Министерство на външните работи в границите на визитата му у нас , което се състои месец след първия извършен Стратегически разговор сред България и Съединени американски щати на 8 януари в София.

" Гражданите в страните от Западните Балкани би трябвало да почувстват какво Европа прави персонално за всеки от един от тях " , съобщи Екатерина Захариева. Тя акцентира, че българската външна политика е извънредно фокусирана върху евроатлантическата интеграция на Западните Балкани, освен тъй като 6-те страни са непосредствени съседи на България, само че и тъй като е значима за просперитета и сигурността на целия Европейски съюз.
 Матю Палмър и Екатерина Захариева Министерство на външните работи, Пресцентър
Екатерина Захариева и Матю Палмър показаха отчаяние от неналичието на решение на Европейския съвет за начало на договаряния за участие в Европейски Съюз на Северна Македония и Република Албания. Двамата са на едно мнение, че такова решение е належащо, колкото се може по-бързо в границите на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тъй като това е от голяма важност за доверието и известността, които Европейски Съюз и евроатлантическите полезности имат освен в тези две страни, само че в целия район на Западните Балкани.

Външният ни министър и заместник-помощник държавният секретар разиска напредъка и са подчертали нуждата от осъществяване на промените в страните от Западните Балкани, в това число в използването на политиките на добросъседство.

Матю Палмър означи приноса на България и образеца, който страната ни даде със сключването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие със Северна Македония. С този контракт вие зададохте тона сред Скопие и Атина за сключването на Договора от Преспа, уточни специфичният представител на Държавния департамент за Западните Балкани.

Двамата означиха и нуждата от по-голяма ангажираност на евроатлантическите сътрудници във връзка с разговора сред Сърбия и Косово, който е блокиран, както и във връзка с промените в Босна и Херцеговина. В този подтекст министър Захариева акцентира смисъла на плановете, които България финансира в страните от Западните Балкани по линия на формалната помощ на развиване, за развиването на образованието, опазването на здравето, за подкрепяне на младежта в тези страни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР