Европейският съюз трябва да обмисли стъпки в случай на победа

...
Европейският съюз трябва да обмисли стъпки в случай на победа
Коментари Харесай

В Европа заговориха за поражението на Украйна

Европейският съюз би трябвало да обмисли стъпки при положение на победа на Русия в Украйна, съобщи румънският министър председател Марчел Чолаку. Тези думи доста се разграничават от войнствената и плоска изразителност, с която са привикнали в Европа. Защо точно румънското управление намерено приказва за бъдещата победа на Русия и какъв брой известна е тази концепция измежду европейските елити?

Румънският министър председател Марчел Чолаку в изявление за немския “Щандард ” прикани Европейския съюз да обмисли стъпки при положение на победа на Русия в спора в Украйна. Като един от разновидностите той уточни готовността за цялостен отвод от съветския газ. Според Чолаку Европейският съюз и „ демократичните страни “ би трябвало изцяло да се откажат от съветския газ и други артикули, даже в случай че това визира комфорта на европейците.

Унгарският министър председател Виктор Орбан сподели в края на август в изявление за американския ефирен водещ Тъкър Карлсън, че Украйна няма да успее да победи Русия. Според него по този начин мисли всеки, който " се занимава с политика и схваща от логичност, цифри, обстоятелства ".

Според унгарския министър председател Украйна няма опция да завоюва, защото НАТО не е подготвена да изпрати войски на територията на страната. „ Това е моята позиция, постоянно съм предложил: вместо да се опитваме да се месим още повече във войната, би трябвало да спрем ескалацията, би трябвало да се застъпим за мирни договаряния “, сподели Орбан.

Позицията на Румъния и Унгария се разграничава от тази, която публично заема Европейският съюз. Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел неведнъж е изразявал остри рецензии към Москва. Той съобщи, че водачите на страните-членки на Европейски Съюз са уверени, че спорът в Украйна може да бъде позволен единствено с военни средства. Затова ще продължат да доставят оръжия и муниции на ВСУ. Що се отнася до Румъния, специалистите считат, че думите на Марчел Чолаку съдържат пряк намек към европейските водачи.

„ Румъния е бедна част от Европа и е доста друга от ядрото на Европейския съюз. Много от идеологическите послания, които доминират в Западна Европа, са по-рядко срещани измежду румънските политици. Румънците не са толкоз затворени хора, за разлика от германците, французите, шведите и чехите. Те са по-прагматични. Думите на румънския политик надали отразяват мнението на другите елити на Европейски Съюз “, споделя Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет.

Мнението на Чолаку за украинския спор може би се споделя до известна степен в България, Словакия и Гърция. Румънският министър председател изхожда от прагматични съображения, „ тъй като Румъния се интересува от Буковина и Бесабария “.

„ Чолаку се пробва да намекне, че Румъния има собствен характерен себелюбив интерес. И го прави в толкоз завоалирана форма. А всичко останало е незадълбочено. Ясно е, че следват думи за „ ужасната Русия “, които звучат доста по-фалшиво от устата на румънските политици, в сравнение с от устата на полските “, прибавя специалистът.

„ Много политици алегорично загатват и оферират да се мисли за успеха на Русия в този момент. Това, което имат в главите си умелите политици, стои на езика на румънския министър председател. В същия дух се изрече и унгарският министър председател Виктор Орбан. Следователно тези изказвания отразяват съществени трендове в Европа “, споделя Владимир Оленченко, старши откривател в Центъра за европейски проучвания към ИМЕМО на РАН.

Подобна изразителност демонстрира и отчаяние в украинското управление, „ което се появи като муфта, а не като сътрудник “.

„ Украйна се трансформира в задължение за Европа. Страните от Източна Европа отхвърлят да удължат облекченията за украинските бежанци и постановат ограничавания върху украинските артикули. Вече бяха направени прогнози, че Украйна може да се окаже изолирана. Думите на Чолаку са ориентирани на първо място към украинското управление, за което е време да намерения по какъв начин да изведе страната от задънената улица, в която я докараха. Или ще би трябвало да си стегнат багажа ”, счита събеседникът.

Оленченко напомни изтичащия на 15 септември мораториум върху доставките на украински селскостопански артикули за страните от Източна Европа, в това число Румъния, която настоя за удължение на възбраната до края на годината. „ Икономиките на страните от Източна Европа са на практика еднотипни и надлежно конкурентни. Цялата тази нервност по отношение на вноса на селскостопански артикули от Украйна за следващ път потвърждава тяхната аналогия и отвращение да останат в едно комерсиално пространство с Украйна “, акцентира специалистът.

Трухачов означи още, че в Румъния непрекъснато има прескачане на министър председателите и през последните години Чолаку е към този момент третият началник на държавното управление. Румъния обаче е президентско-парламентарна република и там министър председателят не е ритуална фигура: „ Неговите изказвания отразяват мнението на забележителна част от локалните елити “, заключи той.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР