Европейският съюз ще продължи да внася руска стомана. Освен това

...
Европейският съюз ще продължи да внася руска стомана. Освен това
Коментари Харесай

Европа попадна в стоманена зависимост от Русия

Европейският съюз ще продължи да внася съветска стомана. Освен това делът на съветските „ плочи “ в европейския импорт надвиши цифрите отпреди глобите. Защо Западът стана подвластен от съветската стомана, а Москва не отхвърля доставки и сполучливо печели пари от метала в изискванията на невиждан напън?

Европейският съюз удължи гратисния интервал за вноса на съветски полуфабрикати от стомана - " плочи " и квадратни заготовки, макар приемането на последния - 12-ти - пакет от наказания. Както написа немското списание “Шпигел ”, без съветска стомана бизнес моделът на някои европейски производители ще загуби смисъл, тъй че фирмите не желаят да се отхвърлят от доставката на стоманени артикули от Русия. Те „ оказаха напън “ върху своите държавни управления и реализираха удължение на гратисния интервал, който трябваше да завърши през есента на идната година.

Въвеждането на ограничавания против съветската металургия се състоеше от няколко стадия. Ограниченията бяха въведени през 2022-2023 година като част от първите пакети от наказания, както и от осмия и 11-ия пакет. Европа спря закупуването на множеството съветски черни метали, само че осмият пакет вкара отсрочване на глобите върху вноса на 7,5 милиона тона съветски „ плочи “ и малко над 570 хиляди тона заготовки от октомври 2022 година до края на септември 2024 година

В резултат на глобите европейските индустриалци бяха принудени да купуват „ плочи “ от азиатски страни, Бразилия и други различни източници. Но тези доставки не са задоволителни, тъй че остава високо търсене на съветски артикули.

Според “Еурофер ” делът на съветските плочи в европейския импорт неотдавна се е нараснал до почти 56%, което е по-високо от интервала преди въвеждането на глобите. Според прогнозите на организацията до 2026 година Русия ще печели до 2 милиарда евро годишно от този експорт. През тази година се следи и нарастване на вноса на съветски чугун в Европейски Съюз. Според резултатите от първото полугодие доставките са се нараснали с повече от 25%.

По-рано западната преса разгласява приключване на информация, че страните от Европейски Съюз имат намерение да се договорят за четиригодишно удължение (до октомври 2028 г.) на гратисния интервал за продажби на някои типове съветска стомана преди цялостната възбрана на вноса.

Според Аксел Егерт, началник на европейската асоциация на стоманодобивната промишленост “Еврофер ”, под въздействието на няколко държави-членки и вносители на стомана, Европейски Съюз „ довежда личната си система от наказания до точката на парадокс “. Експертите на изданието настояват, че по време на процеса на консултация по новия пакет от наказания представители на Белгия, Италия и Чехия са упорствали за удължение на гратисния интервал, до момента в който Германия е била срещу.

В Белгия, в случай че бъдат въведени ограничавания, 4000 служащи биха били изложени на риск от редуциране, тъй че „ нужен е временен интервал, с цел да се предотврати обществена злополука “. Италианските стоманодобивни фабрики остават главните европейски консуматори на съветски чугун. През първата половина на годината Русия е изнесла 3,81 милиона тона чугун за Италия (50,7% от износа).

Според специалистите Русия за следващ път потвърждава, че е благонадежден сътрудник даже и при невиждан санкционен напън. И в това време Западът още веднъж демонстрира лицемерния си метод към въпроса за рестриктивните мерки.

„ Русия би трябвало да печели пари, нужни за стопанската система, бюджета и военните разноски. Страната ни желае да резервира репутацията си пред страните от световния Юг и Изток - ние „ резервираме марката си “. За разлика от Запада Москва демонстрира, че съблюдава отговорностите си, тук може да се влага и с Русия могат да се подписват дълготрайни контракти. Това е работа за десетилетия напред “, изясни Станислав Митрахович, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. Анализаторът напомни, че с изключение на от стомана и други метали, Западът остава подвластен от доставките на съветски обогатен уран, някои типове торове, петрол, газ и други артикули. Според него, в случай че Европейски Съюз реши изцяло да се откаже от съветската стомана, този развой ще продължи няколко години.

„ Нашите първични материали към момента се търсят в Европа поради комбинацията от потребителски свойства, открити индустриални уреди и индустриални логистични вериги. Ще бъде много стресираща да се отхвърлят от всичко това, ще би трябвало да построяват още веднъж всички логаритми и да изчакат построяването на нови мощности. Европейската стопанска система към този момент не е в най-хубава форма на фона на икономическата война на Запада против Русия “, добави експертът, като не изключи, че в случай че спорът в Украйна ескалира, Европа ще бъде принудена да наложи забрани под натиска на идеологически подходи..

„ Ако Европа се опита в действителност интензивно, тя, несъмнено, може да премине към индийска стомана. Друго нещо е, че няма да е елементарно да я транспортира, а бизнесът се нуждае от постоянни модели. Сега Русия си слага задачата да завоюва спецоперацията. И съм сигурен, че ще успеем. Междувременно Западът желае тяхната промишленост да продължи да съществува след края на СВО. И имам подозрения по отношение на осъществимостта на тези проекти “, прибавя Дмитрий Журавльов, общоприет шеф на Института по районни проблеми. Според него съветският исполин е издирван на Запад, „ без който няма да има американска самолетна промишленост “. „ Те мъчно претърпяха отхвърли на нашите диаманти. Но със стоманата те съществено пропуснаха задачата. Западът от дълго време е забранил всичко, което може да бъде лимитирано без огромни загуби, а в този момент би трябвало да преминем към мъчителни за себе си способи “, уверен е специалистът.

„ Вътре в Русия имаше апели да се спре търговията със Запада, да се спрат доставките на нефт и газ. Но позицията на президента Путин е безапелационна - не ние нарушаваме договорите, а те, а не ние, трансформираме търговията във форма на оръжие. По-конкретно президентът сподели това в подтекста на износа на газ “, добави Станислав Митрахович. Подобен изборен метод на Европа към комерсиалните връзки с Русия обаче е извънредно двуличен, показва събеседникът.

Журавльов акцентира, че преди СВО „ ние вярвахме, че нашите западни сътрудници са в действителност сътрудници, които регистрират нашите ползи, само че в този момент знаем, че това не е по този начин “.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР