Европейският съюз ще поиска от съд да нареди на компанията

...
Европейският съюз ще поиска от съд да нареди на компанията
Коментари Харесай

ЕС иска съд да нареди на AstraZeneca да достави милиони дози от ваксината си на блока

Европейският съюз ще изиска от съд да подреди на компанията AstraZeneca да достави милиони дози ваксини на 27-членния блок в нова развиване по правосъдния спор сред Брюксел и производителя на ваксини против COVID-19, съобщи Блумбърг.

Белгийски съд ще реши дали изказванията на Европейски Съюз, че блокът е в изключителна обстановка, която постанова сходна мярка, имат почва. По-късно тази година същият съд ще прегледа и обвиняванията, че AstraZeneca е нарушила изискванията по контракта си с Европейски Съюз.

 „ Предвид незабавната нужда от повече ваксини за продължение на имунизацията в страните членки, Европейската комисия изиска съдът да изиска от компанията да достави задоволителен брой дози “, съобщи представителят на Европейска комисия Стефан де Керсмекер.

Договорът сред AstraZeneca и Европейски Съюз попадна под светлините на прожекторите, откакто компанията достави на блока единствено 30 млн. дози от своята ваксина през първото тримесечие на годината вместо плануваните в контракта 120 млн. дози. Компанията упорства, че дефицитът се дължи на проблеми в производството на имунизацията в европейските и фабрики.

Ваксинацията в Европейски Съюз стартира постепенно, частично заради несигурността на доставките, която попречва напъните по възобновяване на икономическата интензивност, откакто пандемията от короанвирус докара до невиждан спад на брутния вътрешен артикул на района през предходната година.

Европейски Съюз разчита главно на Pfizer Inc. и BioNTech за имунизацията в блока, като по-рано този месец  Европейската комисия Европейска комисия утвърди съглашение за закупуването на до 1,8 милиарда дози от взаимната имунизацията на двете компании. Европейски Съюз поръча общо 300 млн. дози от имунизацията на AstraZeneca през предходната година, като компанията съобщи, че ще достави 100 млн. до края на юни.

Съдът в Брюксел може да вземе решение по настояването на Европейски Съюз в границите на един месец. Вече близо половината от възрастните жители на Европейски Съюз са получили най-малко една доза ваксина против COVID-19, заяви ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР