Европейският съюз ще наложи мита на стойност 4 млрд. долара

...
Европейският съюз ще наложи мита на стойност 4 млрд. долара
Коментари Харесай

Европа най-после отвърна на митата на САЩ

Европейският съюз ще наложи мита на стойност 4 милиарда $ върху артикули, идващи от Съединени американски щати във връзка със разногласието в Световната комерсиална организация, включващ дотации за производителите на самолети, разкри европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис.

Тарифите ще влязат в действие във вторник, 10 ноември. Те идват в миг, когато Европейски Съюз се надява, че новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън ще насърчи внезапно подобрението на трансатлантическите връзки.

Блокът ще упражни правото си на контрамерки, съгласно решение от предишния месец на Световната комерсиална организация (СТО) по дело против американския производител на самолети " Боинг ", което е част от дългогодишната борба сред Съединени американски щати и Европейски Съюз във връзка с дотации за гражданската авиация и в двете спорещи страни.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американските управляващи обмислят въвеждането на нови мита, какт...

" На всеки стадий ясно сме заявявали, че желаеме да уредим този дълготраен проблем ", сподели еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис след видео среща на комерсиалните министри на Европейски Съюз.

" За страдание, макар нашите най-големи старания и заради липса на прогрес от страна на Съединени американски щати, можем да потвърдим, че по-късно през днешния ден Европейският съюз ще упражни правата си и ще наложи контрамерки, присъдени ни от СТО във връзка с " Боинг ", съобщи вицепрезидентът на Европейски Съюз, представен от Reuters.

Той добави, че това значи, че цените, избрани да обиден американския експорт на самолети и самолетни елементи, както и набор от селскостопански артикули, ще влязат в действие във вторник, 10-и ноември.

Домбровскис, който е и вицепрезидент на Европейската комисия, повтори, в случай че Съединени американски щати създадат същото, само че съобщи, че Вашингтон досега не се е съгласил да го направи.

Германският министър на стопанската система Петер Алтмайер съобщи на същата конференция, че доста страни от Европейски Съюз виждат успеха в изборите на Байдън като късмет за преконфигуриране на комерсиалната политика.

" Ще се опитаме да дадем нов старт в комерсиалната политика сред Съединени американски щати и всички страни членки ", сподели Алтмайер, чиято страна е ротационен ръководител на Европейски Съюз. Той добави, че задачата на Европа е да откри нов общ език с бъдещата администрация на Байдън и по-късно да понижи митата колкото е допустимо повече.

" Има огромни упования и вярата, че американските президентски избори ще доведат до връщане към многостранното присъединяване в интернационалната търговия и че ще бъде допустимо да се преодолеят минали спорове ", уточни Алтмайер.

Домбровскис съобщи, че Европейската комисия, която координира комерсиалната политика за 27-те страни членки на Европейски Съюз, е влезнала в неофициални контакти с екипа Байдън. " Осъществени са някои първични контакти, като наред с другите неща са разисквани и комерсиалните въпроси ", уточни той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР