Европейският съюз ще има достатъчно газ на склад през следващата

...
Европейският съюз ще има достатъчно газ на склад през следващата
Коментари Харесай

ЕС вероятно ще има достатъчно газ на склад преди следващата зима

Европейският съюз ще има задоволително газ на склад през идната зима, като останалите купувачи на съветски тръбопроводен газ в Централна Европа работят върху различен импорт при положение, че преносът през Украйна спре от януари, показаха анализатори и компании от бранша, представени от Ройтерс.

Европейските цени на газа паднаха през тази година до равнищата, следени преди нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, като през февруари доближиха за малко тригодишно дъно, защото мекото време и високото произвеждане на сила от възобновими източници ограничиха търсенето на синьо гориво и понижиха количеството газ, което трябваше да бъде теглено от газохранилищата, съобщи БНР.

Има обаче известна угриженост по отношение на евентуални спирания на доставките на газ в Европа, защото съглашението, подписано през 2019 година сред украинския " Нафтогаз " и съветския " Газпром ", позволяващо на съветски газ да бъде превозен по водопровод през Украйна, изтича в края на годината.

По-рано този месец Украйна разгласи, че не възнамерява да удължи договорката, макар че не е ясно дали ще разреши " малка врата ", при която европейските компании да могат сами да резервират директния потенциал, заобикаляйки директна договорка сред Русия и Украйна, припомня Ройтерс.

Остават единствено няколко дни от зимния газов сезон в Европа, който завършва на 31 март, като газохранилищата на остарелия континент са цялостни с 59%, което е връх за времето от годината, демонстрират данни на Gas Infrastructure Europe към 25-и март.

" Европа е на път към ново рекордно високо равнище на запасите при започване на лятото и наподобява, че континентът още веднъж ще бъде на път да запълни рано своите места за предпазване за идната зима ", уточни Джеймс Уодъл, началник на европейския газов и световен отдел LNG в консултантската компания Energy Aspects.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР