Европейският съюз се ангажира да инвестира до 45 млрд. евро

...
Европейският съюз се ангажира да инвестира до 45 млрд. евро
Коментари Харесай

Брюксел ще инвестира 45 млрд. евро в Латинска Америка и Карибите до 2027 г.

Европейският съюз се ангажира да влага до 45 милиарда евро в Латинска Америка и страните от Карибския басейн до 2027 година, оповестява Euronews.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че парите ще бъдат под формата на съответни вложения, в това число в бранша на зелената сила, като концепцията е да се противодейства на въздействието на Китай в района.

Освен това, Европейски Съюз се нуждае от първични материали от първостепенно значение, а Южна Америка има 85 % от международните ресурси на литий, както и други редкоземни минерали.

" Това, което желаеме да обсъдим през днешния ден, е по какъв начин да продължим да свързваме нашите хора и нашите предприятия, по какъв начин да понижим рисковете и да укрепим и диверсифицираме нашите вериги за доставки и по какъв начин да модернизираме нашите стопански системи по метод, който понижава неравенствата и носи изгоди за всички ", съобщи фон дер Лайен.

The EU wants to boost its partnership with Caribbean countries, with fresh impetus from #GlobalGateway.⁰
We are your ally against climate change, as the world’s top climate finance provider.

We are pushing for success at COP28 and for a global finance architecture more focused… pic.twitter.com/snj8WYMPmz
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 17, 2023
По време на срещата си с фон дер Лайен бразилският президент Лула да Силва удостовери уговорката на страната за завършване на ратификацията на комерсиалното съглашение с Меркосур (най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка).

Същевременно обаче, той отговори на европейските условия за спомагателни задължения във връзка с високи екологични критерии за прекъсване на обезлесяването на Амазония, които съгласно него са " неразумни ". " Всички знаят, че Бразилия ще даде своя принос по въпроса за климата. Имаме ангажимент за нулево обезлесяване на Амазония до 2030 година ", съобщи да Силва.

" По време на този спор желаеме да накараме Европейската комисия да разбере, че в южноамериканска Амазония има 50 милиона поданици, които се нуждаят от почтени и почтени условия за оцеляване. ", добави президентът.

Освен опасенията, свързани с околната среда, съглашението се оспорва в Европа и поради последствията му за селскостопанския бранш, като най-критични са Австрия и Франция, добавя Euronews.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР