Европейският съюз реши да задържи пет милиарда евро приходи от

...
Европейският съюз реши да задържи пет милиарда евро приходи от
Коментари Харесай

Politico: Европейският съюз ще задържи 5 милиарда евро приходи от руски активи

Европейският съюз реши да задържи пет милиарда евро доходи от замразени съветски активи, оповестява Politico, базирайки се на съответните документи.

Украйна упорства да получи още 5 милиарда евро от приходите от замразените съветски активи, които Европейски Съюз реши да откаже на опустошената от войната страна.

Печалбата от 5 милиарда евро от тези две години " се равнява на една година от програмата на МВФ, тъй че това са доста пари ", сподели Елена Халушка от Международния център за украинска победа, прокиевска лобистка група.

Тъй като Украйна обезверено се нуждае от пари за муниции, този месец Европейската комисия най-сетне предложи 90 % от приходите от замразените съветски активи, държани в Европа, да бъдат употребявани за закупуване на оръжия за Киев. Според изпълнителния орган на Европейски Съюз това е на стойност сред 2,5 и 3 милиарда евро годишно.

Блокът се лимитира до приходите, насъбрани след 15 февруари 2024 година - датата, на която първата част от законодателството беше утвърдена от столиците на Европейски Съюз. Печалбите, генерирани преди този момент, ще останат в Euroclear, основания в Брюксел депозитар на скъпи бумаги.


Според Комисията арестуваните от Euroclear 5 милиарда евро са буфер, допускащ заплащане за настоящи и евентуални правосъдни каузи в Русия и другаде.

" Приходите за 2022-23 година, свързани с обездвижените съветски активи, са отделени от нормалните доходи ", съобщи Euroclear в писмен отговор до POLITICO. " Ние не разпределяме тези облаги на акционерите и ги задържаме до даването на спомагателни насоки ".

Средствата са предопределени за " разноските, рисковете и загубите, понесени от централните депозитари на скъпи бумаги заради войната в Украйна ", съгласно предлагането на Европейски Съюз, забелязано от POLITICO, само че към момента непубликувано.

Според белгийски чиновник, осведомен с процедурата, който приказва при изискване на анонимност заради деликатността на въпроса, от февруари насам съветски юридически лица са подали 94 желае в Русия, с които желаят да се разплатят с Euroclear, която работи по белгийското право, откакто техните вложения и облаги в Европа са били замразени.

Украйна не има вяра на този мотив, като министърът на правораздаването Денис Малиуска го назова " неточност " по време на полемика в Брюксел предходната седмица.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР