ЕС удря Apple, Meta и други технологични „пазачи“ с нови разпоредби

...
Европейският съюз разкри в сряда списъка на дигиталните гиганти –
Коментари Харесай

Европейският съюз разкри в сряда списъка на дигиталните гиганти – включително Apple, собственикът на Facebook Meta и майката на TikTok ByteDance – които ще се сблъскат с нови строги ограничения върху начина, по който правят бизнес.

Брюксел работи чрез плътна законодателна програма за изграждане на по-строги регулации на големите технологии, като твърди, че трябва да защити европейските потребители онлайн и да насърчи конкуренцията в индустрия, доминирана от американски гиганти.

Последното съобщение е крайъгълен камък в прилагане на Закона за дигиталните пазари (DMA), което ще принуди най-големите фирми да променят начина си на контролен списък с правила и забрани и, надяват се регулаторите, ще създаде по-справедлив пазар.

Наблюдатели казват, че законът може да отвори нов битка между дигиталните титани и Европейския съюз, докато някои компании обмислят да започнат правни предизвикателства.

Европейската комисия, мощният антитръстов орган на ЕС, посочи 22 услуги за „основна платформа“, принадлежащи на пет американски технологични гиганта, идентифицирани като „пазачи“ – Google родител Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft -- и китайският ByteDance.

Услугите включват App Store на Apple; Facebook, Instagram и WhatsApp на Meta; Видео платформата на Google YouTube и браузърът Chrome, както и Safari на Apple.

Други включват операционни системи, управлявани от Apple, Microsoft и Google, както и Google Maps, Play и Shopping на Alphabet.

Те трябва да отговарят напълно на DMA от 6 март 2024 г.

Статусът „пазач“ се прилага, когато дадена услуга има повече от 45 милиона активни потребители месечно и повече от 10 000 активни бизнес потребители годишно, установени в ЕС.

Apple в сряда заяви, че е „много загрижена за рисковете за поверителността и сигурността на данните, които DMA представлява за нашите потребители“ и каза, че ще се стреми да „смекчи тези въздействия“.

Ще има глоби до 10 процента от глобалните приходи на фирма за нарушаване на някои от най-сериозните правила за конкуренция и дори до 20 процента за повторните нарушители.

Една основна промяна в DMA е правилото, което налага оперативна съвместимост между приложенията за съобщения, което улеснява потребителите да споделят връзки и изображения.

„С днешното обозначение ние най-накрая овладяваме икономическата мощ на шест пазачи, давайки повече избор на потребителите и създавайки нови възможности за по-малките иновативни технологични компании“, каза главният технологичен орган на ЕС, комисарят по индустрията Тиери Бретон.

Отхапване от Apple< /h2>

Apple и Microsoft твърдят, че части от техния бизнес не трябва да се класифицират като „основна“ услуга и комисията заяви, че е започнала проучвания, за да оцени твърденията на Apple относно iMessage и Microsoft за Bing, Edge и неговата рекламна платформа.

Говорител на Microsoft приветства решението да започне разследване на трите услуги, за които компанията каза, че „работят като конкуренти на пазара“.

Междувременно Apple заяви, че очаква „с нетърпение да обясни на комисията защо iMessage е извън обхвата на DMA".

ЕС поведе пътя в световен мащаб за поемане на големи технологии.

DMA, заедно със своя сроден закон, Закона за цифровите услуги (DSA), дава на Комисията по-остри зъби срещу технологичните гиганти за които критиците казват, че твърде дълго са имали свобода да действат в ущърб на потребителите.

Една от основните цели на DMA е да спре по-големите играчи да смазват развитието на по-малки компании, които заплашват да станат конкуренти, като ги поглъщат чрез поглъщания .

ЕС смята, че минали примери за това са изкупуването от Facebook на Instagram и WhatsApp, както и закупуването на YouTube и Waze от Google.

Комисията трябва да бъде уведомена за всички поглъщания, независимо от размера, съгласно DMA.

Една от основните цели на закона е Apple, която по-рано беше обект на множество разследвания и наложена на огромни глоби в ЕС.

Новите правила ще принудят производителя на iPhone да разреши алтернативни магазини за приложения на своите продукти, позволявайки софтуера и плащанията да бъдат направени извън нейния контрол.

Комисията също така проучва дали системата iPadOS на Apple трябва да бъде определена като „пазач, въпреки че не отговаря на праговете“, се казва в съобщението.

Съгласно DMA на компаниите е забранено да предпочитат своите собствени услуги пред тези, предлагани от конкурентни фирми, и ще трябва да споделя ключова информация с бизнес клиенти.

Предстои неравен път

Някои експерти предвиждат правни предизвикателства на обозначенията на DMA, точно както някои бяха направени срещу DSA .

„Когато имате нов закон, който е сложен закон в сложна среда, неизбежно е да имате правни предизвикателства в началото“, каза Александър де Стрийл, академичен директор на програмата за цифрови изследвания в Центъра за регулиране в Европейски мозъчен тръст.

Amazon и европейският търговец на дрехи Zalando заведоха дело в съдилищата на ЕС срещу определянето им като „много големи“ онлайн платформи съгласно DSA.

Големите технологии са изправени пред повече регулации, докато ЕС се надпреварва да приеме първият в света закон за изкуствения интелект, въпрос, който придоби спешност след шеметния напредък през 2022 г.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР