Европейският съюз постигна през тази седмица споразумение за ограничаване на

...
Европейският съюз постигна през тази седмица споразумение за ограничаване на
Коментари Харесай

Могат ли доставките на природен газ да хвърлят сянка върху европейската солидарност?

Европейският съюз реализира през тази седмица съглашение за ограничение на потреблението на природен газ поради възможното понижаване на газовите доставки от Русия, само че за неговото реализиране е належащо обособените страни от Европейски Съюз да имат двустранни контракти за взаимна доставка на синьо гориво при потребност, написа Ройтерс.

Двустранни съглашения в Европейски Съюз за доставка на природен газ

Ройтерс отбелязва, че множеството страни от Евросъюза нямат сходни двустранни съглашения. Сключени са единствено шест контракта, което оставя множеството от 27-те страни в Европейски Съюз в незнание за съответните условия, при които биха получили или дали природен газ при възможна рецесия с доставките. Те не са наясно и с финансовите обезщетения, които ще платят или получат при настъпването на сходна обстановка, отбелязва Ройтерс.

" Двустранните покупко-продажби са единственото нещо, което ще има значение в края на краищата, в случай че настъпи същинска рецесия с доставките на природен газ ", споделя Кристиан Егенхофер от Центъра по проучване на европейската политика (CEPS).

Страните от Европейски Съюз се договориха във вторник да понижат потреблението си на природен газ с 15 % до края на идната зима, да запълнят газовите си складове и да споделят част от своето синьо гориво с други страни от Евросъюза, в случай че се стигне до рецесия с доставките. Всяка обособена страна обаче може сама да реши при какви условия ще даде своя природен газ на друга страна.

Каква е обстановката сега?

Законодателството на Европейски Съюз задължава всяка от страните членки да изнесе синьо гориво за своя съседка, в случай че в нея съществено са нарушени газовите доставки за битовите консуматори или за основни публични здания, като лечебните заведения да вземем за пример. За да стане това обаче, страните от Евросъюза би трябвало да са сключили съответните двустранни съглашения. Само осем от тях вземат участие в сходни контракти сега, измежду които сред Германия и Австрия, сред Естония и Латвия, както и сред Италия и Словения.

" Това не е задоволително ", безапелационна е еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя приканва страните от Европейски Съюз да сключат повече двустранни съглашения за доставка на природен газ. В ход са договаряния и се чака до зимата да бъде подписан контракт сред Германия и Чехия. Федералната република приготвя сходни спогодби и с Полша, и с Италия, оповестиха от икономическото ѝ министерство, осведоми Ройтерс.

Някои страни от Европейски Съюз, които са мощно подвластни от съветските газови доставки, не са сключили нито един двустранен контракт за шерване на природен газ. Една от тези страни е Унгария, която се опълчи на европейското съглашение за ограничение на потреблението на синьо гориво.

След Германия, Италия и Франция са най-големите консуматори на природен газ в Европейски Съюз. Франция не взе участие в нито едно двустранно съглашение, а Италия е част от един сходен контракт. Високопоставен италиански представител съобщи, представен от Ройтерс, че неговата страна е преговаряла с Гърция за потреблението на газови складове.

Какво следва?

Сред главните цели на съглашението на Европейски Съюз за ограничение на потреблението на природен газ и за неговото шерване е да бъде избегнато настъпването на безпорядък и суматоха при възможна рецесия с доставките. Договорът е ориентиран към ограничение на рискови обстановки, при които обособените страни може да се опитат сами да си набират синьо гориво и да откажат да оказват помощ на своите съседи.

В интерес на обособените страни е да си оказват помощ взаимно, защото възможен дефицит на природен газ в една страна или настъпването на икономическа рецесия, ще окаже отрицателно влияние върху целия Евросъюз, отбелязва посланик от Европейски Съюз и прибавя, че това се отнася най-много за Германия.

" Падне ли Германия, всеки един от нас ще падне дружно с нея ", безапелационен е европейският посланик.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР