Европейският съюз планира да финансира оперативните разходи на правителството в

...
Европейският съюз планира да финансира оперативните разходи на правителството в
Коментари Харесай

ЕС ще поеме дълг за Украйна: Politico

Европейският съюз възнамерява да финансира оперативните разноски на държавното управление в Киев за най-малко три месеца, заяви Politico Europe в понеделник, базирайки се на дипломатически източници. Тези 15 милиарда евро ще бъдат набрани посредством нова дългова емисия, като се употребява образецът, основан за облекчението на Covid-19.

Украинският президент Владимир Зеленский съобщи пред Международния валутен фонд (МВФ), че се нуждае от 7 милиарда $ на месец (1 $ = 0,95 евро), с цел да изплаща заплати, пенсии и други държавни разноски. Съединени американски щати дадоха обещание да дават една трета от тази сума през идващите три месеца. Според изданието Politico Европейски Съюз има намерение да компенсира разликата със специфични облигации.

 

 

Според изданието Европейската комисия (ЕК) е уведомила посланиците на страните членки за проекта в петък. Тя включва издаване на дълг с гаранции от страните членки на Европейски Съюз. Схемата е структурирана по сходство на програмата SURE, която беше употребена за набиране на 100 милиарда евро за подкрепяне на жителите на Европейски Съюз, които са изгубили работата си заради блокирането на пазара на труда в Ковида-19. След това този дълг беше секюритизиран под формата на облигации с дълготрайност от 5 до 30 години.

 

" Винаги, когато има проблем с парите, [Комисията] споделя: " Разбира се! " цитира посланик Politico.

 

 

Според изданието проектът може да бъде показан още на 18 май, а най-малко три страни - в това число Австрия, Германия и Гърция - са поискали различни разновидности. Според известията те се надяват, че страни отвън Европейски Съюз като Япония, Норвегия и Обединеното кралство също ще се включат, като по този метод дълговото задължение на Европейски Съюз ще бъде по-малко. Франция също по този начин предложи ръководителите на страните от Европейски Съюз да обсъдят казуса на среща на върха в края на май.

 

 

Междувременно ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел предложи различен вид за финансиране на възобновяване на Украйна: конфискуване на съветските валутни запаси, които понастоящем са замразени по силата на глобите на Европейски Съюз. Борел показва образеца с Вашингтон, който конфискува средствата на афганистанската централна банка, откакто Съединени американски щати се изтеглят от Афганистан и талибаните вземат властта. Използването на съветските активи по същия метод е " изцяло разумно ", споделя Борел пред FT в изявление, оповестено в понеделник.

 

 

През февруари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън конфискува половината от 7-те милиарда $ активи на Da Afghanistan Bank, държани във финансови институции на Съединени американски щати, като съобщи, че те ще отидат за погашение на компенсации на жертвите на терористичните офанзиви от 11 септември, а другата половина ще отиде " в интерес на афганистанския народ и за бъдещето на Афганистан ", въпреки че не беше конкретизирано по какъв начин.

 

 

 

Вестник " Ню Йорк Таймс " дефинира този ход като " извънредно необикновен ", талибаните го осъдиха като кражба, а даже някогашният президент на Афганистан, подкрепян от Съединени американски щати, Хамид Карзай, го дефинира като " неправдив и непочтен и като свирепост по отношение на афганистанския народ.

 

 

 Снимка: Агенция Франс Прес

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР