Европейският съюз отхвърли обвиненията на Турция, че не е изпълнил

...
Европейският съюз отхвърли обвиненията на Турция, че не е изпълнил
Коментари Харесай

ЕС отхвърли твърденията на Анкара, че не е оказана финансова помощ за сирийските бежанци

Европейският съюз отхвърли обвиняванията на Турция, че не е извършил уговорките си за финансова помощ за сирийските бежанци, обещани в съглашението сред Анкара и Брюксел за прекъсване на бежанската вълна, написа вестник Daily Sabah.
Комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че рецензиите, че Европейски Съюз не е дал обещаната финансова помощ за Турция за сирийските бежанци, не отразява истината.
Йохансон разказа обвиняванията като „ неоснователни “. „ Сделката е подписана с Турция. Те доста добре знаят договорката “, добави тя.
Споразумението от март 2016 година, подписано от Турция и Европейски Съюз, цели да понижи броя на незаконните мигранти, отправящи се по рисковия маршрут по Егейско море и да се откри решение на притока от бежанци, които се насочат към страните от Европейски Съюз.
Според договорката на Турция е дадено общо 6 милиарда евро финансова помощ, която в началото е планувана да бъде предоставена на страна на два пъти и да бъде употребена от турското държавно управление, с цел да финансира планове свързани със сирийските бежанци. Други елементи на съглашението са свързани визовия режим за турските жители и актуализирането на митническия съюз.
В подмяна на тези обещания Турция би трябвало да възпира противозаконната миграция през Егейско море, като предприеме по-строги ограничения против трафикантите и усъвършенства изискванията на сирийските бежанци, живеещи в Турция. Въпреки забележителните промени в миграционния поток, Европейски Съюз не е извършил своите задължения, посочени в съглашението.
Въпреки че първата част от финансиране е предоставена на Турция, Европейски Съюз към момента не е извършил втората част и другите разпореждания на договорката. В момента Турция е приела към 3,6 млн. сирийски бежанци, повече от която и да е друга страна в света. Досега Анкара е изразходвала 40 милиарда $ за бежанци, сочат публични данни. 
Анкара постоянно подлага на критика неналичието на финансова и филантропична помощ от страна на интернационалната общественост за бежанците, живеещи в страна, и предизвестява европейските страни за нови вероятни миграционни талази.
В отговор на неналичието на филантропична и финансова помощ от интернационалната общественост президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предизвести европейските страна, че Анкара не може да се оправи с нова миграционна вълна и ще би трябвало да отговори вратите на своите граници, позволявайки на бежанците да влязат в Европа при положение на миграционна вълна. 
Тази седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също съобщи, че Европейски Съюз към момента не е дал 3 милиарда евро обещана финансова помощ.
От друга страна, Европейски Съюз твърди, че е изпращането на пари се прави на основа на договореностите, реализирани в съглашението, и че Европейски Съюз е отпуснал 3 милиарда евро до момента. Очаква се сумата да доближи до 4 милиарда евро до края на 2020 година Пълната сума ще бъде изплатена най-късно до 2025-а.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР