Европейският съюз обяви, че 27-те държави създават първия фонд за

...
Европейският съюз обяви, че 27-те държави създават първия фонд за
Коментари Харесай

ЕС одобри първия фонд от близо 8 млрд. евро за отбрана на блока

Европейският съюз разгласи, че 27-те страни основават първия фонд за поддръжка на стратегиите за проучвания и развиване на защитата на блока и ще подобрят успеваемостта и нововъведенията във военната сфера.

Европейският фонд за защита (ЕФР) в размер на 7,95 милиарда евро се основава за интервала 2021-2027 година и към една трета от парите са за проучвателен планове. Останалата част от средствата са за създаване на отбранителни технологии, се споделя в изказване на Европейския съвет.

Германското председателство на съвета на Европейски Съюз съобщи, че е реализирано краткотрайно политическо съглашение с представителите на Европейския парламент по отношение на правилник за основаване на ЕФР в подтекста на Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021-2027 година

" Имам удоволствието да оповестя, че се договорихме за стабилен, насочен към бъдещето инструмент , който ще ускори проучванията и развиването на взаимни качества в региона на сигурността и защитата ", разяснява Анегрет Крамп-Каренбауер, немски министър на защитата и ръководител на съвет.

" Новият Европейски защитителен фонд ще усъвършенства способността на Европейски Съюз да пази своите жители и ще направи Европейски Съюз по-силен световен участник. "

Фондът ще даде на Европейски Съюз по-добри финансови и законодателни принадлежности за поощряване на " конкурентоспособността, успеваемостта и иновационния потенциал на неговата отбранителна, софтуерна и индустриална база ".

Първоначално за фонда са планувани към 13 милиарда евро , само че Европейски Съюз промени целия си бюджет, с цел да подкрепи финансирането на възобновяване на стопанските системи на държавите-членки заради пандемията от ковид.

ЕФР ще поддържа трансграничното съдействие на всеки стадий от индустриалния цикъл , обвързван с отбранителни артикули и технологии , и ще дефинира " ясна рамка за присъединяване на трети страни и формирания ".
 Европейски Съюз оцени военните си качества - има проблеми, остраняват ги до 5 година, поверително е Обновена
Европейски Съюз оцени военните си качества - има проблеми, остраняват ги до 5 година, поверително е

Стартира втора фаза на PESCO, с увеличение на качества и разполагане на сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР