Европейският съюз настява да се въведат изисквания предприятията да предлагат

...
Европейският съюз настява да се въведат изисквания предприятията да предлагат
Коментари Харесай

ЕС: Предприятията да предлагат на потребителите право на поправка

Европейският съюз настява да се вкарат условия предприятията да оферират на потребителите право на корекция.

Новите оферти, показани от Европейската комисия, ще принудят фирмите да оферират на потребителите правото да ремонтират своите устройства или машини.

Плановете са част от устрема на Европейски Съюз да понижи отпадъците и да развие така наречен кръгова стопанска система.
Дидие Рейндерс, европейски комисар за правата на потребителите
По данни на Европейската комисия машините, които се изхвърлят, вместо да бъдат поправени, към този момент създават 35 милиона тона боклуци и 261 милиона тона излъчвания на CO2 всяка година в Европа.

Според предложенията законовият гаранционен период от две години да вземем за пример ще задължава производителите да оферират услуги за ремонт, в случай че това не коства повече от замяната.

Пет до 10 години след закупуването на всяко устройство производителите също ще бъдат задължени да ремонтират продуктите, само че като потребителят заплаща за това.

Дидие Рейндерс, европейският комисар, отговарящ за правата на потребителите, съобщи пред Евронюз, че доста предприятия ще могат да вземат участие в процеса на ремонт.

" За да сме сигурни, че ще имаме ниски разноски, се опитваме да организираме нова екосистема от доста, доста дребни и междинни предприятия, които да вземат участие в системата за ремонт и в мрежата за ремонт. Ще бъде обвързване на производителя да разкрива информация за продукта, за метода на ремонт на продукта. Така че за доста дребни и междинни предприятия ще бъде допустимо да вземат участие в процеса на възобновяване на вредите ", сподели Рейндерс.

В белгийската столица неправителствена организация, наречена Circular.brussels, към този момент ремонтира използвани машини, с цел да им вдъхне втори живот.

Дани Чуха, общоприет управител на Circular.brussels, изясни по какъв начин нейната компания раздава перални машини на нуждаещите се.

" Събираме използвани съдомиялни и перални машини, с цел да ги ремонтираме, да ги възобновим и откакто това стане, ги раздаваме на хора в енергийна беднотия, хора, които не могат да си разрешат нови машини ", сподели тя.

През последните три години техниците на компанията са ремонтирали и над 5000 компютъра и са ги разпределили сред студенти и обществени организации. Без тяхната работа тези машини щяха да се окажат на сметищата.

" Сега хората са наясно с заплахите, които крият тези машини, в случай че се изхвърлят на сметищата или не се рециклират, и в този момент хората са наясно, че един преносим компютър след една или две години може елементарно да бъде поправен, тъй че мисля, че става въпрос най-много за осведоменост ", сподели Чуха.

Новите правила биха могли да влязат в действие след две години, откакто Европейският парламент и страните от Европейски Съюз се спогодят за тях. /БГНЕС

Брюксел / Белгия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР