Европейският съюз каза на Meta, че разполага със седмица, за

...
Европейският съюз каза на Meta, че разполага със седмица, за
Коментари Харесай

ЕС иска от Meta повече подробности относно усилията за спиране на незаконното и неточно съдържание относно войната между Израел и Хамас

Европейският съюз сподели на Meta, че разполага със седмица, с цел да изясни по-подробно по какъв начин се бори с разпространяването на нелегално наличие и дезинформация в своите платформи Фейсбук и Instagram след офанзивите в Израел от Хамас.

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, сподели, че е изпратила формалното искане за информация до Meta (META) в четвъртък.

Комисията също по този начин изиска от TikTok повече информация по отношение на стъпките, които е подхванала, с цел да предотврати разпространяването на „ терористично и принудително наличие и тирада на омразата “, сподели тя, само че без да се базира на войната Израел-Хамас.

Миналата седмица еврокомисарят Тиери Бретон писа до няколко обществени медийни компании, в това число Meta и TikTok, като им даде 24 часа да опишат в детайли ограниченията, които подхващат, с цел да се съобразят с разпоредбите на Европейски Съюз за модериране на наличие, залегнали в неотдавна признатия Закон за цифровите услуги (DSA).

В петък Meta сподели, че нейните екипи работят „ непрекъснато “ след офанзивите на Хамас на 7 октомври, с цел да следят нейните платформи и очерта някои от своите дейности против дезинформация и наличие, което нарушава нейните политики и стандарти.

А в неделя TikTok разгласи, че наред с други ограничения е стартирал команден център за съгласуване на работата на своите „ експерти по сигурност “ по целия свят и възстановяване на софтуера, който употребява за автоматизирано разкриване и унищожаване на графично и принудително наличие.

Но Европейската комисия даде да се разбере, че се нуждае от повече информация. В известието си от четвъртък органът даде на Meta и TikTok период до 25 октомври да отговорят на настояванията му и предизвести, че има пълномощието да постанова финансови наказания, в случай че не е удовлетворен от техните отговори.

И двете компании имат период до 8 ноември, с цел да уточнят по какъв начин имат намерение да защитят „ интегритета на изборите “ в своите платформи, сподели комисията.

Facebook Instagram TikTok apps RESTRICTED Хидеки Йошихара/AFLO/Shutterstock

Както Meta, по този начин и TikTok са обвързани със отговорности, избрани в DSA, незабравим законодателен акт, признат през август, който се стреми да контролира по-строго огромните софтуерни компании и да пази правата на хората онлайн.

Официалните претенции на комисията идват седмица откакто тя насочи сходен ултиматум към X, компанията, известна преди като Twitter, с искане за информация за това по какъв начин има намерение да спре разпространяването на нелегално, подвеждащо, принудително и насаждащо ненавист наличие.

Комисията сподели, че е почнала следствие на сходството на X с DSA. Той не е оповестил паралелни следствия на Meta или TikTok.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР