Европейският съюз "категорично се противопоставя" на решението на САЩ да

...
Европейският съюз "категорично се противопоставя" на решението на САЩ да
Коментари Харесай

ЕС скочи срещу възобновяването на смъртните наказания в САЩ

Европейският съюз "категорично се опълчва " на решението на Съединени американски щати да възобнови осъществяването на смъртни присъди на федерално ниво след 17 години. Това съобщи представителят на шефа на външната политика на Европейски Съюз, представен от "Франс прес ".
Американското държавно управление реши съвсем преди година да възобнови практиката на федералните изтезания, последното от които беше извършено през 2003 година
Американските съдилища утвърдиха потреблението на пентобарбитал за смъртоносни инжекции през юни, а формалните лица насрочиха четири изтезания през юли и август.
"Призоваваме американската администрация да преразгледа (това решение) и да не продължи с изтезанията на федералните управляващи, които би трябвало да стартират на 13 юли ", съобщи представителят на шефа на Европейски Съюз по външната политика Джозеп Борел.
"Това решение опонира на общата наклонност в Съединените щати и по света да се отстрани смъртното наказване, по закон или на процедура ", продължава изказването.
В него се споделя, че Европейски Съюз е изрично срещу смъртното наказване "по всяко време и при всевъзможни условия " и че "ще продължи да работи за всеобщо унищожаване ".
Практиката е "жестока, нечовешка и унизителна, несъвместима с неотменимото право на живот, което не съставлява дейно възпиращо престъпно държание и е необратимо ".
Повечето наказателни каузи в Съединените щати се преглеждат в държавните съдилища, само че някои се преглеждат от федерални прокурори, като закононарушения от ненавист, някои изключително тежки закононарушения или такива, които се правят във военни уреди или резервации на коренните американци.
През последните 45 години на федерално равнище са екзекутирани единствено трима души, в това число Тимъти Маквей през 2001 година, който е виновен за атентата в Оклахома Сити, при който починаха 168 души през 1995 година
Според изследвания на публичното мнение поддръжката за смъртното наказване понижава през последните години и понижава до към 54 % от 80 % при започване на 90-те години.
Само шепа щати, основно в южната част на Съединени американски щати, към момента правят изтезания. Двадесет и двама души бяха екзекутирани през 2019 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР