Европейският съюз изразява дълбоко съжаление за пълното задействане от САЩ

...
Европейският съюз изразява дълбоко съжаление за пълното задействане от САЩ
Коментари Харесай

ЕС изразява дълбоко съжаление за пълното задействане от САЩ на закона Хелмс-Бъртън

Европейският съюз показва надълбоко страдание за цялостното задействане от Съединени американски щати на закона Хелмс-Бъртън от 1996 година, се показва в изказване на висшия представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Решението за задействане на дял III и откриването на пътя за деяние по дял IV съставлява нарушаване на уговорките, поети в споразуменията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати от 1997 година и 1998 година, които от този момент до момента са били спазвани от двете страни без спиране, отбелязва Могерини. Това ще докара до излишно напрежение и подкопава доверието в трансатлантическото партньорство и неговата предвидимост, прибавя тя, представена от Българска телеграфна агенция.

Според Европейски Съюз извънтериториалното използване на едностранни ограничаващи ограничения опонира на интернационалното право. Европейски Съюз ще се възползва от всички подобаващи ограничения за справяне с последствията от закона Хелмс-Бъртън, в това число във връзка с своите права в границите на Световната комерсиална организация и посредством потребление на европейския блокиращ правилник. Европейски Съюз ще продължи да работи с интернационалните си сътрудници, които също показаха своите опасения в това отношение, прибавя Могерини.

До 1 май тази година не бе допустимо подаването на искове в американски съдилища против задгранични сдружения, които ръководят благосъстоятелност, национализирана при започване на 60-те години на 20 век в Куба. Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласи, че задейства признатия през 1996 година закон Хелмс-Бъртън. Съгласно закона в Съединени американски щати ще могат да се гледат правосъдни каузи против сдружения, ползващи парцели, които са били отнети през 60-те години на 20 век в Куба от кубинци с американско поданство и други американски жители. Действието на закона бе преустановявано от приемането му преди 23 години от всеки президент на Съединени американски щати поради рецензиите на интернационалната общественост и опасенията, че може да провокира безпорядък в американската правосъдна система поради напор от искове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР