Европейският съюз изготвя планове за фонд от 20 милиарда евро,

...
Европейският съюз изготвя планове за фонд от 20 милиарда евро,
Коментари Харесай

ЕС планира фонд за отбрана на Украйна от 20 милиарда евро

Европейският съюз изготвя проекти за фонд от 20 милиарда евро, който да бъде изразходван за четири години, с цел да помогне на Украйна да устои на нашествието на Русия, споделиха публични лица, съобщи Агенция Франс Прес.


След министерска среща в Брюксел висшият представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел сподели, че съюзът ще „ трансформира съществуващата поддръжка в дълготраен ангажимент към сигурността и устойчивостта на Украйна ".

„ Предлагаме основаването на специфичен раздел за Европейския механизъм за мир, който да дава до пет милиарда евро годишно през идващите четири години за потребностите на защитата на Украйна “, добави той.

„ Това към момента е същият инструмент, Европейският механизъм за подкрепяне на мира, който работи доста добре и ние ще продължим да го използваме, само че със специфична глава вътре в него. “

Дипломати потвърдиха, че обсъжданата военна помощ е пет милиарда евро годишно за четири години - от 2024 до 2027 година, само че един от тях предизвести, че договарянията са в " ранен стадий ".

На външните министри на Европейски Съюз беше показан проектът на Съвета по външни работи, само че по-подробен спор ще се организира на 31 август на срещата им в испанския град Толедо.


Някои държави-членки, по-специално Унгария - най-хубавият другар на Москва в Европейски Съюз - може да се опълчват на концепцията и дефинитивно политическо утвърждение не се чака, до момента в който европейските водачи не се срещнат на срещите на върха на Европейски Съюз през октомври или даже декември.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок не оспори цифрата от 20 милиарда, когато беше помолена да разяснява процеса.

„ За това имаме потребност от доста, доста огромни финансови запаси, за по-нататъшна поддръжка на Украйна във военната област, с цел да може да осъществя правото си на самозащита “, сподели тя.

„ Всичко би трябвало да върви ръка за ръка. Не е задоволително просто да хвърляме цифри, би трябвало да бъде разумно и свястно обвързвано и ние ще приказваме за това през днешния ден, само че също и през идващите месеци. “ /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР