Европейският съюз има за цел да започне да прилага Закона

...
Европейският съюз има за цел да започне да прилага Закона
Коментари Харесай

ЕС може да започне да налага правила за регулиране на големите технологии през пролетта на 2023 г

Европейският съюз има за цел да стартира да ползва Закона за цифровите пазари (DMA) напролет на 2023 година, разгласи изпълнителният вицепрезидент на Комисията Маргрете Вестагер на конференцията на Международната мрежа за конкуренция (ICN). По-рано Вестагер съобщи, че антитръстовото законодателство, което вкарва нов набор от правила за ограничение на силата на Big Tech, може да бъде приложено още през октомври тази година.

Новият Закон е ориентиран към така наречен компании " пазачи " (gatekeeper) - платформи като Meta, Apple, Гугъл, Microsoft и Amazon, които имат пълномощия да управляват дистрибуцията на своите пазари.

Комисията ще бъде подготвена да работи против всевъзможни нарушавания, осъществени от тех незабавно щом законите влязат в действие. Те могат да бъдат санкционирани в размер на „ до 10 % от общия им международен оборот през миналата финансова година “, в случай че бъдат хванати в нарушаване на разпоредбите. Това наказване може да се усили до 20 % при положение на наново нарушаване.

В сходство със закона, фирмите ще имат три месеца, с цел да заявяват статута си пред Комисията, последвани от интервал на изчакване до два месеца, с цел да получат удостоверение от Европейски Съюз. Този интервал на изчакване, комбиниран със забавеното използване на закона, може да значи, че няма да стартираме да виждаме действителни борби сред Европейски Съюз и Големите технологии до края на 2023 година

Когато бъде признат, Законът за цифровите пазари евентуално ще наруши бизнес моделите, употребявани от международните софтуерни колоси. От една страна, може да се наложи Apple да стартира да разрешава на потребителите да изтеглят приложения отвън App Store- концепция, против която основният изпълнителен шеф на Apple Тим е изрично срещу, защото той твърди, че страничното зареждане може да „ унищожи “ сигурността на iPhone. Това може също да изисква WhatsApp и iMessage да станат оперативно съвместими с по-малки платформи, политика, която може да затрудни WhatsApp да поддържа криптиране от край до край.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР