Европейският съюз и Меркосур /от испански Mercado Común del Sur;

...
Европейският съюз и Меркосур /от испански Mercado Común del Sur;
Коментари Харесай

ЕС е на прага на амбициозен договор с Меркосур

Европейският съюз и Меркосур /от испански Mercado Común del Sur; най-голямото междудържавно обединяване в Южна Америка, включващо Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай/ реализираха политическо единодушие за амбициозно, уравновесено и всеобхватно комерсиално съглашение. Споразумението, по което двете страни работят от 20 години, ще обхване 780 милиона души и ще отстрани по-голямата част от митата на стоките, които Европейски Съюз изнася за Аржентина, Бразилия, Парагварй и Уругвай, заяви еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом:

Когато влезе напълно в деяние, то ще спести на компаниите от Европейски Съюз до 4 милиарда евро, което е четири пъти повече, в сравнение с с Япония. Митата сред страните през днешния ден са огромни - 35 на 100 върху колите, сред 14 и 20 на 100 върху машините, до 18 на 100 върху химикалите, 14 на 100 върху медикаментите, 35 на 100 върху облеклата и обувките.

Споразумението ще облагодетелства хранително-вкусовата индустрия, защото сега европейският експорт се полза от 20 на 100 за шоколадите до 35 на 100 за алкохолните и безалкохолни питиета. Споразумението дава и правна гаранция за отбраната от реплика на над 350 европейски хранителни артикули и питиета, приети като географски индикации. Също по този начин двете страни се ангажират да съблюдават Парижкото съглашение за климата. Европейските стандарти за сигурност на храните няма да се трансформират и вноса в Общността би трябвало да се преценява с тях.

Министърът на външните работи на Аржентина Хорхе Фори означи, че съглашението е сред нации от два континента с идентичен корен, защото доста от предците на жителите на страните от Меркосур са пристигнали от Европа.

За да влезе в действие, съглашението би трябвало да бъде гласувано от Европейския парламент и утвърдено от страните-членки.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР