Европейският съюз (ЕС) трябва да приеме нови членове до 2030

...
Европейският съюз (ЕС) трябва да приеме нови членове до 2030
Коментари Харесай

Смел ход. Шарл Мишел призова до 2030 г. Западните Балкани да влязат в ЕС. Макрон е скептичен

Европейският съюз (ЕС) би трябвало да одобри нови членове до 2030 година, изправен пред съветската експанзия в Украйна и опасенията от усилване на въздействието на Москва на Балканите.

Това сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на 18-ия Стратегически конгрес в Блед, Словения, който тази година е под надпис „ Солидарност за световна сигурност “. В него взе участие и българският министър председател Николай Денков.

В същото време обаче, на годишна среща на френските посланици в Париж, президентът Еманюел Макрон сподели, че разширението без промени е рисковано, от " Политико ".

" Мога да удостоверявам, че на Европа ѝ е задоволително мъчно да напредва по деликатни тематики с 27 членки. С 32 или 35 няма да е по-лесно. Ще ни би трябвало смелост, да приемем повече интеграция в някои области и може би даже Европа на скорости ", добави той.

За първи път през 2017 година Германия, Франция, Испания и Италия се сплотиха към идея за " Европа на доста скорости ", при която страните членки на общността да се стремят към по-силна интеграция, само че всяка ще избира своето движение.

Досега Босна и Херцеговина, Албания, Украйна и Молдова получиха статут на претенденти, а Черна гора, Сърбия и Косово подадоха молби за участие.

Разширяването ще е в дневния ред на идващия Европейски съвет през есента, когато ще се оценят и резултатите на Северна Македония . Основно изискване пред евроинтеграцията ѝ е в конституцията на страната.
 Николай Денков дружно с сътрудниците си от Северна Македония, Албания, Сърбия, Хърватия, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина
В речта си Мишел означи, че е време Европейски Съюз да направи " самоуверен ход " и на страните, които чакат на опашката за участие, да бъде дадена " ясна цел ".

По думите му европейският път на Западните Балкани е почнал преди 25 години, само че бавното напредване към задачата е разочаровало доста страни и хора в района и в Европейски Съюз. Мишел е на мнение, че всички би трябвало да са подготвени за разширение до 2030 година Той добави, че бъдещите членки би трябвало да работят върху върховенството на закона, правораздаването и решаването на двустранните спорове, което " може да е мъчително ".

Премиерът Николай Денков сподели, че страните на Балканския полуостров " би трябвало да схванат, че ще бъдем мощни единствено в случай че сме дружно " и засегна тематиката за Северна Македония.

" Всички се взират в народа ни и питат за какво стопираме македонците по пътя им към Европейски Съюз поради смяната в Конституцията. Но въпросът може да бъде заложен и по различен метод: Защо е проблем българите да са част от листата с народи, включени в Конституцията на Северна Македония ", сподели Денков.

Той добави, че това това е политически проблем, който в този момент е част от договарянията сред Северна Македония и Европейски Съюз и се надява, че ще бъде решен, както е записано в европейското предложение от 2022 година

В изявлението на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски , представено от пресслужбата му, не се загатва България. Той е изразил очакване правилата на разширението да се основават на полезностите на Европейски Съюз, както и на политическото и икономическо съдействие, а " не вътрешната политика да бъде изнесена на интернационалната сцена ".

Бившият министър председател Кирил Петков , който също взе участие във форума в Блед, написа във Facebook, че по време на полемиката водачите са разискали, че в Европейски Съюз би трябвало да се работи още за унищожаване на пречките и бариерите сред страните членки.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР