Европейският съюз е готов да помогне с всички средства за

...
Европейският съюз е готов да помогне с всички средства за
Коментари Харесай

ЕС няма да признае Ерусалим за столица единствено на Израел

Европейският съюз е подготвен да помогне по всевъзможен начин за постигането на мир в Близкия изток, само че никоя европейска страна няма да последва образеца на Съединени американски щати и да признае Ерусалим само за столица на Израел. Това стана ясно през днешния ден измежду срещите на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Брюксел.

Европейските страни останаха единни да не последват решението на Доланд Тръмп, разяснява кореспондентът ни в Брюксел. След визитата си при Макрон, Нетаняху беше посрещнат от висшия представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя акцентира какъв брой значим сътрудник е Израел.
Федерика Могерини - висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността: Знам, че министър председателят Нетаняху няколко пъти загатна, че чака и други да последват решението на президента Тръмп да реалокират посолствата си в Ерусалим. Той може да резервира упованията си за други страни, тъй като никоя от страните членки на Европейски Съюз няма да направи това.Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: Време е палестинците да признаят еврейската страна и също да признаят обстоятелството, че тя има столица, която е Ерусалим. Вярвам, че множеството европейски страни ще реалокират посолствата си в Ерусалим и ще признаят Ерусалим като столица на Израел. Свен Миксер, министър на външните работи на Естония: Европейската позиция е - ние продължаваме да считаме, че решението за две страни е единственият метод да се върви напред в мирния развой.Дидие Рейндърс - министър на външните работи на Белгия: Съжалявам за американското решение, тъй като статутът на Ерусалим зависи от договарянията сред двете страни. Може би един ден той ще бъде столица и на Израел, и на Палестина, само че би трябвало да бъде контрактувано сред двете страни.  © Българска телеграфна агенция / Xinhua / EU
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР