Европейският съюз е готов да използва изкуствен интелект и други

...
Европейският съюз е готов да използва изкуствен интелект и други
Коментари Харесай

ЕС се обръща към изкуствения интелект в борбата с киберзаплахите

Европейският съюз е подготвен да употребява изкуствен интелект и други принадлежности, с цел да сътвори " киберзащита ", която да опазва сериозната инфраструктура и разнообразни браншове от закани, оповестиха публични лица.

Този ход е залегнал в нов законодателен акт - " Акт за киберсолидарност ", който беше контрактуван от договарящите от държавите-членки на Европейски Съюз и Европейския парламент.

Законът, който би трябвало да бъде дефинитивно утвърден от Народното събрание и Европейския съвет, " ще употребява най-съвременни принадлежности и инфраструктури, като изкуствен интелект и модернизиран разбор на данни, за бързо разкриване на киберзаплахи и произшествия ", се споделя в изказване на Европейската комисия.

Това ще стане посредством основаването на Европейска система за предизвестие за киберсигурност, предопределена да дава информация на органите в действително време.

Инициативата идва в миг, когато страните от Европейски Съюз са изправени пред възходящи закани от киберсаботаж, защото инфраструктурата е все по-свързана онлайн, а изкуственият разсъдък евентуално разрешава на недоброжелатели да се възползват по-добре от слабите места.

" Тя идва в решителен миг за киберсигурността на Европейски Съюз, защото пейзажът на киберзаплахите в блока продължава да бъде повлиян от геополитически събития ", се споделя в изказването, съобщи Агенция Франс Прес.

Съгласно закона ще бъде основан и механизъм за незабавни случаи в региона на киберсигурността, който ще следи готовността в опазването на здравето, енергетиката и други сериозни браншове.

Той ще може да употребява " доверени снабдители " в запаса на Европейски Съюз за киберсигурност, с цел да помогне на институциите или страните от Европейски Съюз - или даже на външни страни, свързани с блока - да противодействат на широкомащабни офанзиви.

За тази цел договарящите от Европейски Съюз реализираха единодушие за актуализация на съществуващия Акт за киберсигурност, позволяваща приемането на европейски схеми за узаконяване, за които такива снабдители биха могли да аплайват.

" Актът за киберсолидарност е значима стъпка за основаването на европейски кибернетичен щит ", съобщи комисарят по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон.

Засиленото съдействие, което той ще донесе, ще способства за " сигурността на нашите жители ", акцентира той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР