Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърля

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърля
Коментари Харесай

Европейски съд за правата на човека отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу забрана да влиза в Литва

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург отхвърля като неоправдана тъжба на известния съветски артист Филип Киркоров по отношение на възбраната той да влиза в Литва, гласи прессъобщение на уеб страницата на Европейски съд по правата на човека.

В решението си по делото Киркоров против Литва (жалба № 12174/22) Европейски съд по правата на човека с болшинство разгласи жалбата за неоправдана. Решението е дефинитивно.

Искът се отнася до възбраната на жалбоподателя, известен артист и музикален продуцент в Русия, да влиза в Литва, защото е считан за опасност за националната сигурност. Литовските управляващи откриват по-специално, че той е бил инструмент за пропагандата на Русия в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и че като изнася постоянно концерти в Крим, той поддържа политиката на експанзия на съветската страна.

Като цяло Европейски съд по правата на човека открива, че преценката на литовските управляващи, която се основава на изказванията и държанието на жалбоподателя, не е била случайна или голословна. По-специално жалбоподателят намерено е декларирал, че поддържа дейностите на Русия на Кримския полуостров и се е нарекъл " представител на Владимир Путин на сцената ". Освен това съдилищата в Литва са решили, от една страна, ползите на националната сигурност и публичния ред и, от друга, дейностите на жалбоподателя, и в последна сметка не намират, че възбраната за влизане на Киркоров в Литва е непропорционална.

Съдът също по този начин акцентира, че националните съдилища, Сеймът (литовският парламент) и Европейският парламент са признали нуждата от разкритие на съветската дезинформация и пропагандната война.

В уеб страницата на Европейски съд по правата на човека се разяснява, че жалбоподателят, Филип Бедрос Киркоров, е български и съветски жител, който е роден през 1967 година и живее в Москва.

През януари 2021 година литовските миграционни управляващи, по искане на министерството на външните работи, му не разрешават да влиза в Литва за период от пет години, защото той е считан за опасност за националната сигурност. Властите означават по-специално, че той е известен съветски артист и музикален продуцент със мощно въздействие в Руската федерация и други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики и затова е бил инструмент на " меката мощ ". Те също по този начин откриват, че с честото изнасяне на концерти в Крим той поддръжка съветската политика на експанзия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР