Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на

...
Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на
Коментари Харесай

Отстраняването на Жаблянов заради възхвала на Народния съд не нарушава свободата на словото

Европейският съд за правата на индивида (ЕСПЧ) отхвърли жалбата на някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов против отстраняването му от поста заместник-председател на Народното събрание през 2018 година Той беше отхвърлен поради изявления в отбрана на Народния съд, само че съгласно Съда в Страсбург това не нарушава неговата независимост на изложение.

Изявлението, поради което е отхвърлен Жаблянов, “представлява изрично и изцяло опрощение на този арбитражен съд, без никакво самопризнание, че той е работил в нарушаване на главните условия за обективен развой и е произнесъл хиляди случайни присъди и присъди против политически съперници, доста от които са довели до незабавни изтезания ”, Съдът в Страсбург.

Жаблянов беше отхвърлен от поста зам.-председател на Народното събрание през 2018 година след няколко случая на оправдаване на Народния съд .

На 1 февруари 2018 година, деня, в който България уважава паметта на жертвите на комунизма и годишнина от издаването на смъртните присъди на Народния съд, Жаблянов прочете от трибуната на Народното събрание декларация, в която отбрани изключителния арбитражен съд.

Няколко дни по-късно в декларация Българска социалистическа партия съобщи, че “Народният съд от 1945 година е едно належащо и неизбежно военновременно правораздаване ”. След това партията се разграничи от това изказване и сподели, че то е самодейност на създателя. Жаблянов не удостовери, че той е написал тези думи.

Впоследствие ГЕРБ, която тогава беше ръководеща партия, стартира процедура за отстраняването му като зам.-председател на Народното събрание за “системно нарушение ” на пълномощията му. Жаблянов беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ, “Обединени патриоти ” и “Воля ”. Българска социалистическа партия гласоподава срещу, а Движение за права и свободи не взе участие ва гласуването, напомня.

Последва тъжба до Конституционния съд, само че той удостовери законността на решението, с което Жаблянов беше отхвърлен от поста зам.-председател на Народното събрание.

Впоследствие Жаблянов подаде тъжба до Съда в Страсбург, само че той също не отсъди в негова изгода.

Съдът реши, че оценката на Жаблянов във връзка с Народния съд и пренебрежителното му държание в пленарната зала по време на едноминутно безмълвие в памет на жертвите на комунизма не заслужава нарасналата отбрана, която се дава на политическото слово.

Това държание може да се преглежда като неуважение към жертвите на комунистическия режим и като противоречащо на полезностите, залегнали в Конвенцията за правата на индивида, показва още съдът.

“Независимо дали някои от хората, които са съдени и наказани, са били в действителност отговорни за военни закононарушения и закононарушения против мира и човечеството, Народният съд е арбитражен съд, който опонира на най-базовите условия за обективен развой, и се възприема в България като неразривно обвързван с репресиите, осъществени от комунистическия режим ”, се споделя в решението на Европейски съд по правата на човека.

В претекстовете се показва, че глобата против Жаблянов се изчерпва с отстраняването му от политически пост и не носи дълготрайни последствия за него. Добавя се, че резултатът от тази мярка е на първо място алегоричен.

Решението идва на фона на различен случай, обвързван с оправдаване и прославяне на дейностите на Народния съд. Става дума за водещия в БНР Петър Волгин, против който 102-годишна жена, чийто брачен партньор е погубен по време на комунистическите репресии, заведе дело.

Съдът в Страсбург прави препратки към обстоятелството, че от 2000 година в България има законодателство, обявяващо комунистическия режим за незаконен, както и към изговаряне на Конституционния съд, който счита Народния съд за “извънреден арбитражен съд с решения, които не могат да се характеризират като правосъдни решения ”.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР