Европейският производител създаде платформа, на която ще се търгуват фючърси

...
Европейският производител създаде платформа, на която ще се търгуват фючърси
Коментари Харесай

Airbus иска да намали риска с цените на билетите

Европейският производител сътвори платформа, на която ще се търгуват фючърси и варианти за понижаване на риска в цените

Нищо не вбесява потребителите онлайн повече от това да видят цените на самолетните им билети да скочат сега, в който са подготвени да натиснат бутона " купи ". И все пак турбуленцията в цените е даже по-голямо главоболие за самолетните компании. Доколкото превозвачите имат някакъв надзор над цените, те бързо се заличават от бързи промени в търсенето и предлагането, стопански растежи и спадове, както и политически шокове. През последните пет години цената на един билет за дадена дата - с включени налози и такси, е варирала сред 7% в Азия и 16% в Европа. Дори в Северна Америка, където превозвачите имат повече въздействие при ценообразуването, волатилността е към 7. Повечето самолетни компании чакат да останат по-малко от 90 дни до даден полет, с цел да си обезпечат 90% от приходите си от билети.

Предлага се решение

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Трудността при прогнозите е голям проблем за тях, тъй като те постоянно предплащат милиарди долари за закупуването на самолети.Добрата вест за самолетните компании е, че най-големият производител на самолети в света - Airbus, има решение. На 20 януари компанията пусна своята платформа Skytra, основана в Лондон борса, през която авиопревозвачите имат достъп до фючърси и варианти, посредством които да хеджират скоковете и спадовете в цената на билетите. Тези деривативни контракти ще се базират на показатели, които наблюдават всеки ден цените на пътуванията, изчислени като разход на пасажер на един километър. Авиокомпаниите ще могат да ги купуват през банки и брокери, които вземат участие на борсата. Skytra чака зелена светлина от английските регулатори през лятото.

Ако новият инструмент работи, той ще успокои и Airbus, която сега има неизпълнени към момента поръчки за 7482 самолета - или що се касае за идващите девет години. Общо 19 самолетни компании банкрутираха предходната година, а с по-добро ръководство на риска, това число можеше да е доста по-малко.

Boeing, съперникът на Airbus, работи без заземените си самолети 737 MAX, чиято орис е следствие от две произшествия. Несигурността по кое време още веднъж ще полетят прави опцията за хеджиране още по-атрактивна. Повече данни и по-силна изчислителна мощност също вършат хеджирането по-лесно, споделя Елиз Уебър, един от създателите на Skytra.

Проблем преди излитането

Според скептиците платформата може да има проблеми при излитането. Авиокомпаниите не са известни с това, че употребяват деривативи. Някои от тях не хеджират даже цената на горивото, което е най-големият им разход - единствено 40% от керосина за идната година е хеджиран. Малко азиатски и източноевропейски авиопревозвачи купуват контракти за хеджиране, тъй като не ги схващат, споделя шеф на конкурентна борса. По-сложните деривативи, в които са включени и цени на билети, може да ги обърка още повече.

За да проработи пазарът, фирмите в бранша имат потребност от контрапунктове - да вземем за пример бизнеси, които да купуват цели пакети самолетни билети, като туристически организации или хотелски вериги, споделя Матю Трингам, съосновател на Skytra. Но малко от тях употребяват даже по-прости деривативи, като такива против валутни промени или промени във времето. И още по-малко биха могли да плануват цената на билетите по-добре от самите самолетни компании. Ниско търсене значи ниска ликвидност - а това значи сложна търговия. Така банките и брокерите може също да се откажат от пазара и да сложат още една спънка пред ликвидността.

Успокоението е, че Skytra е добре оборудвана. На 23 януари компанията сподели, че е избрала Nasdaq, втората по величина борса в света, за своя снабдител на технология. Марк Хауарт, шефът на борсата, е работил за Лондонската фондова борса и азиатската Chi-X. Това ще се отрази добре на скептиците в Ситито, които не имат вяра в пазарните познания на Airbus. Авиокомпаниите и туристическите организации може да се окажат по-трудни за увещание да се качат на борда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР